11. decembar 2023 18:03

Poverenica osudila događaje u proteklih nekoliko dana predizborne kampanje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Poverenica osudila događaje u proteklih nekoliko dana predizborne kampanje

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je najoštrije osudila događaje u proteklih nekoliko dana predizborne kampanje.

"Promocija spota i izjave sa elementima govora mržnje prema LGBTI zajednici i političkim neistomišljenicima, izvršeni napad na aktiviste u kampanji od vrata do vrata i na štandove Srpske napredne stranke u Kragujevcu, na aktivistu 'Srbije protiv nasilja' u Pirotu, vređanje javnih ličnosti potpisnika Proglasa kao i verbalni napadi na NVO aktiviste, članove GIK-a, samo su neki od događaja koji su dodatno uznemirili javnost", navela je Janković u saopštenju.

Poverenica podseća da je još na početku predizborne kampanje ukazala da su postupci i izjave kojima se podstiče diskrimnacija ili nasilje nedopustivi i zakonom zabranjeni.

U saopštenju ističe da su verbalni i fizički napadi na političke neistomišljenike, osobe drugačije seksualne orijentacije, pojedince ili grupe, samo zato što imaju određeno lično svojstvo, apsolutno nedopustivi i moraju biti sankcionisani.

Poverenica upozorava da je predizborni spot Miše Vacića u kojem „obećava“ sugrađanima koji su pripadnici LGBTI populacije „lečenje“ u Moskvi ili Teheranu nakon što bude izabran za gradonačelnika, kao i izjava da će „patriotski vaspitavati decu, čak i ako su im roditelji izdajničkog opredeljenja“, predstavlja težak i tipičan slučaj diskriminacije koji je zabranjen Zakonom o zabrani diskriminacije.

Ona u saopštenju poziva da se navedeni sadržaji odmah uklone sa svih mesta dostupnih javnosti.

Poverenica osuđuje pretnje i napade na političke neistomišljenike i podseća da politička borba mora da ostane u granicama zakona, uz poštovanja prava na različite stavove.

Ona ističe da je "veoma važno da nadležni odmah reaguju, da počinioci budu pronađeni i adekvatno sankcionisani, bez razlike ko je koga napao i da li su napadnute žene, muškarci, pripadnici vlasti ili opozicije".

"Nasilje nema pol i političku opredeljnost, i činjenica da je učinjeno prema ženi ili muškarcu ne umanjuje odgovornost. Nasilje je nasilje, a policija i svi nadležni organi su dužni da obezbede jednakost pred zakonom", naglasila je Janković.

"S obzirom, da je tanka linija od neprimerenog govora do fizičkog obračuna, poverenica još jednom poziva sve političke aktere, kao i građane, da poštuju Ustav i zakon i da ne dozvole da se u poslednjoj nedelji kampanje ovakvo postupanje dodatno otme kontroli i dovede do težih posledica", kaže se u saopštenju.