14. decembar 2023 15:31

U Lozničku bolnicu stiže oprema vredna 9,3 miliona evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Lozničku bolnicu stiže oprema vredna 9,3 miliona evra

Foto: TANJUG/MIRJANA ČVORIĆ

LOZNICA- Ministar za javna ulaganja, Marko Blagojević i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović prisustvovali su danas uručenju nove medicinske opreme u rekonstruisanom objektu Opšte bolnice u Loznici.

Tom prilikom, ministar Blagojević je istakao da danas obilazi "ne samo loznički, već mačvanski Skadar na Bojani" i podsetio da su pre dva dana obišli "toplički Skadar na Bojani", a kako je kazao, takvih objekata je bilo širom naše zemlje.

Prema njegovim rečima taj u Loznici počeo je da se radi 1989. godine, a sada se završava posao započet pre više decenija.

Blagojević je podsetio da to nije slučaj samo sa zdravstvenim centrom u Loznici, već i u Prokuplju, gde je objekat započet 1979, pa napušten krajem 80-ih, što je bio slučaj i sa Kliničkim centrom Srbije čija gradnja je počela 70-ih godina, a napuštena 80-ih, kao i sa Kliničkim centrom Vojvodine, Niš i sa brojnim drugim projektima širom Srbije.

Marko Blagojević je istakao da se sada u Loznici završava potpuno opremanje hirurškog i ginekološkog bloka, kao i da je pre tri godine završena kompletna rekonstrukcija internog i grudnog odeljenja, kao i psihijatrije.

"Sada se nabavlja oprema ne samo za ovaj deo bolnice, već i za ta odeljenja, pa je ukupno ulaganje u obnovu i opremanje iz budžeta države preko Ministarstva za javna ulaganja je preko tri milijarde dinara i tu se neće stati, jer posao nije gotov sve dok poslednji kvadrat ne bude izgledao kao što izgleda ginekološki i hirurški blok", rekao je Blagojević.

Ističe da je zdravstvo nesumnjivo prioritet kada su ulaganja Srbije u pitanju i podsetio da je Ministarstvo za javna ulaganja u 2023. godini 60 odsto budžeta ovog opredelilo za ulaganja u zdravstvo, i to primarnu zdravstvenu zaštitu zdravlja i ambulante, zatim sekundarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno, opšte bolnice i zdravstvene centre, kao i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno kliničke centre i klinike.

Blagojević je dodao da se bez razlike ulaže u manje seoske ambulante, ali u projekte poput ovog.

V. d. direktorka Opšte bolnice Loznica Jadranka Marinković rekla je da je u toku dopremanje opreme medicinske i nemedicinske vrednosti, oko 9,3 miliona evra, što, kako je istakla u ovaj ustanovi nisu mogli ni da sanjaju da mogu da dobiju.

Marinković se zahvalila što će raditi u dobrim uslovima i što će pacijenti iz Loznice i okolnih sela moći da se leče savremenom opremom, od sada ne moraju ići u druge ustanove i kliničke centre da bi dobili zdravstvenu uslugu.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović istakao je da ova investicija ima nemerljiv značaj, pre svega za zdravstvene radnike koji će imati odlične uslove za rad i najsavremeniju opremu na kojoj će moći mnogo lakše da uspostave dijagnostiku i tako pomognu svakom pacijentu koji zatraži pomoć u ovoj ustanovi.

Sa druge strane, dodao je Petrović, to će biti veliki značaj biti za pacijente jer narodna izreka kaže "zdrav čovek ima mnogo želja a bolestan samo jednu a to je da ozdravi".

On je podsetio da se ovde leče ne samo građani bolnice, već i susednih opština, a da neretko dolaze i pacijenti iz Republike Srpske.