19. decembar 2023 09:52

Bilčik: Nismo primetili sistemske neregularnosti, izbori su dobro sprovedeni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bilčik: Nismo primetili sistemske neregularnosti, izbori su dobro sprovedeni

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da posmatračka delegacija EP nije primetila sistemske neregularnosti tokom izbora.

On je za Insajder pojasnio da su primećene nepravilnosti tokom glasanja, ali da one nisu bile veće.

"Ono što smo primetili jeste da su izbori dobro sprovedeni, dobro vođeni. Ima nekih nepravilnosti kada su u pitanju prijave koje smo dobijali iz mesta koja smo posetili o dovođenju dodatnih birača, ali nije reč o velikom broju birača. Takođe o potencijalnoj kupovini glasova, posebno na biračkim mestima i oko njih. Ali opet to nisu bili veliki incidenti, već oni koje smo posmatrali u manjem obimu. Dakle, u celini mislim da su izbori protekli glatko", rekao je Bilčik i čestitao građanima Srbije što su glasali u većem broju nego prošle godine.

Prema njegovim rečima, dobro je što će Srbija nakon ovih izbora imati reprezentativniji pluralistički parlament.

On je ponovio da posmatrači EP nisu primetili sistemske nepravilnosti na na sam dan izbora, ali da su međunarodne misije occenile da u pogledu jednakih uslova u kampanji postoje neka sistemska pitanja koja su proistekla iz dominantne pozicije vladajuće većine i vladajuće partije.

Bilčik je rekao i da nije na njemu da donosi sud o izbornim rezultatima, već da je to na vlasti u Srbiji.

"Sva ta pitanja trebalo bi da budu pravilno obrađena, propisno istražena i adresirana. To je izuzetno važno. Sa naše tačke gledišta videli smo neke nepravilnosti, ali u celini smo videli i nesmetano odvijanje izbora kada su u pitanju republički izbori. Lokalne izbore u Beogradu nismo posmatrali", rekao je Bilčik.

Kada se radi o glasačima sa KiM on je rekao da je šteta što to nisu mogli da obave u Pokrajini, ali da je dobro što su mogli u centralnoj Srbiji i da se vrate kućama bez problema.

Dodaje i da se nada da će Srbija sada biti malo oslobođena vanrednih izbora jer, kako kaže, stalni izborni ciklusi ne dozvoljavaju prostor za politički rad i političke odluke koje su ključne za kretanje Srbije ka EU.