26. decembar 2023 15:40

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja": Očekuje se saslušanje privedenih

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja": Očekuje se saslušanje privedenih

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" okupili su se danas ispred Višeg suda u Beogradu gde, kako navode, treba da počne saslušanje privedenih tokom protesta ispred Skupštine Beograda.

Oni su novinarima rekli da je juče uhapšen odbornik u Skupštini grada iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) Saša Damnjanović, a jutros i poverenik NPS u Kruševcu Predrag Petronijević i da oni ranije nisu osuđivani.

Tvrde i da na protestu nisu želeli nasilnu promenu Ustava, niti da nasilno upadnu i preuzmu institucije, već poništavanje izbora.

Advokat Uroš Tismanović rekao je da se privedeni terete za krivična dela pozivanje na nasilno rušenje ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje na javnom skupu.

On je dodao da se očekuje saslušanje Damnjanovića i Petronijevića, kada će videti krivične prijave protiv njih i radnje koje se navode u rešenju o određivanju zadržavanja od 48 sati.

Advokat je naveo da je njima na teret stavljeno da su stajali u masi koja je pokušala da uđe u Skupštinu 24. decembra, a zatim da su gurali vrata i da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog uređenja.

MUP je juče saopštio da zbog incidenata ispred Skupštine Beograda u nedelju procesuirano 38 osoba od kojih najveći broj njih zbog izvršenja krivičnih dela pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja i nasilničkog ponašanja na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Najavljeno je i da će MUP nastaviti sa prikupljanjem dokaza, a da je prilikom pokušaja nasilnog upada u Skupštinu grada osmoro pripadnika MUP-a povređeno.

Kako je navedeno, pokušaj nasilnog upada u Skupštinu grada i napad na policiju trajao je u periodu od 18.55. do 21.50 časova i posle tri sata uzdržanosti usledila je zakonita intervencija pripadnika MUP-a.