4. januar 2023 21:12

Vučić: Uspeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, 2023. biće teža od prethodne godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Uspeli smo da sačuvamo finansijsku stabilnost, 2023. biće teža od prethodne godine

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na godišnjoj konferenciji da je zadovoljan postignutim u 2022. godini u Srbiji, jer smo uspeli da sačuvamo finansijsku stabilnost i našu ekonomiju i uprkos krizi u svetu ostvarili privredni rast između 2,3 i 2,5 odsto.

"Uspeli smo da u prehtodne tri godine budemo u prve tri zemlje po stopi rasta, kumulativno u prve tri zemlje, a stopa javnog duga nam je u prvih pet zemalja u Evropi u odnosu na BDP, što je ogroman uspeh Srbije, imajući u vidu da je stopa javnog dug kada sam postao premijer bila 79 odsto, a danas je 55 odsto", rekao je Vučić, u Palati Srbija, u godišnjem obraćanju građanima.

Čestitao je građanima Novu godinu i pravoslavnima Božićne praznike.

BDP u 2022. godini porastao na 60,3 milijarde evra

Predsednik je izjavio da je ukupni BDP sa 33,7 milijardi evra koliko je iznosio 2013. godine porastao na 60,3 milijarde evra u 2022. godini.

Vučić je na godišnjoj konferenciji, obraćajući se građanima, istakao da se neće smiriti dok BDP ne bude 100 milijardi evra.

"Ovo na najbolji način govori šta ste vi građani uradili u prethodnih 10 godina. Na to treba da budemo ponosni", kazao je predsednik.

2023. biće teža od prethodne godine, čuvaćemo zemlju od krize

Vučić je izjavio da će 2023. godina biti na svetskom i evropskom nivou mnogo teža od prethodne godine.

"Sada je pitanje da li je starija kokoška ili jaje, kako da čuvate stopu BDP-a dodatnim ulaganjima, time što ćete da potrošite više novca ili kako da u skladu sa savetima šefice MMF-a pravite jastuke, bafere, čuvate državni novac i da gledate kako da spasavate zemlju u slučaju veće krize i u Evropi i SAD i celom svetu", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji obraćajući se građanima dodajući da je o tome do kasno sinoć raspravljao sa ministrom Sinišom Malim. 

Ističe da u SAD stopa rasta pada, bliži se recesiji, u Kini takođe, a da se Evropa bliži recesiji.

Ovo je godina daljeg razvoja, imaćemo rezerve gasa i za narednu godinu

Predsednik je izjavio da je ovo godina razvoja i boljeg životnog standarda.

Najavio je rast plata i penzija, istakavši da se očekuje ukupno povećanje penzija od 28 odsto, što je najveće povećanje do sada.

Istakao je i da je za aktuelnu zimu obezbeđeno dovoljno gasa, da su nam skladissta puna, kao i da će kada se završi zima ostati pun Banatski dvor, kao i skladište u Mađarskoj.

Gradićemo gasovode do raznih delova Srbije

Srbija će izgraditi nove gasovode, a važno je da oni dođu do Vranja i Preševa, Tutina-Aleksandrovca, Prijepolja i Priboja, kao i Nove Varoši, Čajetine, Valjeva i Loznice, izjavio je predsednik.

Vučić je na godišnjoj konferenciji predstavio projekte novih gasovoda u Srbiji, a istakao je i da će se graditi reverzibilna hidroelektrana Bistrica, kao i Đerdap 3.

"Moramo još mnogo toga da uložimo", poručio je Vučić.

Za 11 godina izgradili smo više puteva nego svi ostali za prethodnih 70

Predstavljajući saobraćajnu infrastrukturu na kojoj se radi širom Srbije, predsednik je istakao da je spreman već naredne godine da uporedi sve što je učinjeno za poslednjih 11 godina i ono što je urađeno za vreme SFRJ, Slobodana Miloševića i DOS-a.

"Nismo odustali ni od jednog puta ni pruge, što je gotovo neverovatno u ovakvim uslovima i proporcionalno veličini jedne zemlje nema nikoga ko toliko gradi", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji na kojoj se iz Palate Srbija obratio građanima, a kojoj su prisustvovali i ministri Ivica Dačić i Siniša Mali.

"Biću spreman sam da uporedimo sve Titove, Miloševićeve i  kilometre autoputeva izgrađene za vreme DOS-a sa tim što ćemo mi samo za 11 godina uraditi. Videćete da smo uradili više nego svi ostali za prethodnih 70 godina", rekao je Vučić.

Čekamo deseto povlačenje priznanja tzv. Kosova

Predsednik Srbije izjavio je da su pred Srbijom teški izazovi što se tiče Kosova i Metohije i istakao da je devet zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, a da se čeka i deseta. 

Vučić je na godišnjoj konferenciji istakao da čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova,  84 nedovsmisleno priznaje, a tri države "nisu načisto".

"Imamo devet koje su povukle priznanja - Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Maldivi, Sveta Lucija, čekamo desetu", rekao je Vučić.

Spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ne pristajemo na poniženja

Kadgod bi neko ponudio rešenje za KiM, ubili bi glasnika i zdrav razum, pre nego što bi bilo ko razmislio šta je to što je dobro za našu zemlju, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić i poručio da je Srbija uvek spremna za razgovore o bezbroj kompromisnih rešenja, ali ne i na poniženja Srbije i srpskog naroda na KiM.

Predsednik je tako na godišnjoj konferenciji odgovrio na pitanje novinara koje rešenje Srbija ima i šta bi Srbija povodom najnovijeg nemačko - francuskog predloga mogla da stavi na sto, ako dođe do novog dijaloga.

"Tako da se mi držimo svog Ustava, a za sve ostalo spremni smo da razgovaramo o bezbroj kompromisnih rešenja, ali moraju da budu kompromisna rešenja, a ne poniženja za Srbiju i srpski narod na KiM", istakao je Vučić.

Normalno da bude još Nemaca na KiM,a nije da bude malo Srba

Komentarišući to što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tražio pojačanje NATO trupa na KiM, predsednik srbije ocenio je da je interesantno to da je  normalno da bude još više Nemaca na Kosovu, ali nije normalno da bude malo Srba.

"Interesantno je to što je normalno da dođe još malo Nemaca na Kosovo, ali nije normalno da dođe malo Srba na Kosovo. Mi svi treba da kažemo da je to normalno, pametno, da nas ne bi neko klepio po ušima i svi znate da sam u pravu", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji odgovarajući na pitanja novinara.

Uputio je kontrapitanje Kurtiju zašto zove NATO kada je toliko jak, kao i što nije ušao na sever kada je tako jak.

Broj Srba na KiM se smanjuje kao i u centralnoj Srbiji - do 3% godišnje

Broj Srba na KiM uvek je manji zbog pretnji, pritisaka, ali sada nije manji za onoliki broj koliki je bio u periodu od 2000. do 2009. kada je u pokrajini izgubljeno dve trećine srpskog stanovništva, rekao je Vučić.

"Sada gubimo od jedan do tri odsto ljudi godišnje", rekao je predsednik Vučić na godišnjoj konferenciji, a na pitanje novinara kako vidi komentare da  na KiM svaki put nakon neke od njegovih "misija" ima manje Srba.

"Oni odlaze zbog teškog života pod albanskom čizmom i čizmom međunarodne zajednice, a u centralnoj Srbiji nam je manji broj zbog sve manjeg broja dece. Da ne podsećam ove iz opozicije, sram ih bilo, u njihovo vreme je Kosovo proglasilo nezavisnost", rekao je Vučić. 

Siguran sam da će Hil pomagati Srbiji i dalje

Vučić je izrazio zavhalnost američkom ambasadoru Kristoferu Hilu koji je najavio nastavak američkih investicija u Srbiju.

"On je vrhunski diplomata i političar, uprkos mom neslaganju sa Amerikancima koji sam izneo na sastanku sa ambasadorima Kvinte vezano za 1999. godinu, drago mi je što je omogućeno da kažem da se ne slažem, ... siguran sam da će on pomagati Srbiji i dalje", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji na kojoj se obratio građanima, a na pitanje novinara kako vidi komentare pojedinih koji se, poput lidera S SP Dragana Đilasa pita šta je tačno inspirativno u Srbiji za investitore, a nakon najave Hila da će se investicije nastaviti.

Dodao je da je Hil uvek želeo da čuje drugu stranu. 

Homogenost u SNS-u veća nego u svim drugim partijama

Predsednik Srbije izjavio je da je homogenost u Srpskoj naprednoj stranci ubedljivo najveća u odnosu na sve druge stranke u Srbiji.

Vučić je to rekao na godišnjoj konferenciji za medije, a odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše istraživanje Demostata u kojem se kaže da je opala homogenost SNS u Beogradu i da opozicija ima šansu ako se ujedini, kao i kako vidi izjave pojedinih analitičara da izbori zavise od toga kako on čita istraživanja.

"Nemoj da pričaju gluposti, homogenost je ubedljivo najveća u SNS-u, meni to ne mora da se sviđa, ali 67, 68 odsto je homogenost, a prva sledeća partija je na 55 odsto. Te gluposti su čitali i pre godinu, dve kada su govorili da gubimo izbore sa ne znam ni ja koliko, pa ja dobih izbore sa razlikom od 1,6 miliona glasova u prvom krugu", istakao je Vučić.

Opozicija dobro da razmisli ako želi nove izbore

Vučić je poručio opoziciji da prethodno dobro razmisli ako želi nove izbore, jer onda sledi utakmica, kao i da su za njega izbori "zadnja rupa na svirali", ali i da vladajuća koalicija nikada neće bežati od volje naroda. 

"Što se tiče izbora, to mi je poslednja rupa na svirali, ja sam svoje izbore završio, iako bi to možda bilo sebično - ali nije nevažno niti svejedno kako će se upravljati Srbijom i našim gradovima, našom severnom pokrajinom. I uvek ću zato podržavati one snage i opcije koje zemlju vuku i guraju napred, a šta će biti videćemo, polako", istakao je Vučić na godišnjoj konferenciji odgovarajući na pitanje novinara da li će biti novih izbora u Srbiji 2023. godine.

Primetio je da se mnogi raduju "velikim promenama" i kako valjda narod samo čeka opoziciju da vidi na vlasti.

Trebalo bi da im više odgovara čovek kao ja na čelu SNS

Vučić je izjavio da čeka da se zakaže Kongres Srpske napredne stranke na kojoj će biti izabran njegov naslednik, iako to, kako je rekao, ne bi trebalo da odgovara opoziciji koju je pobedio već 70 puta.

"Čekam da zakažu kongres pošto su zavšeni izbori u najvećem broju opšitnskih odbora SNS. Očekujem zakazivanje kongresa da im ispunim to obećanje", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji na kojoj se obratio građanima, a na pitanje novinara kako gleda to što pojedini mediji prenose kao jednu od njegovih najvećih neistina to što se nije povukao sa čela SNS.

Vučić je rekao da zato želi da pojasni neke stvari građanima.

Srećan sam što sam gromobran za Srbiju

Predsednik Srbije istakao je da mu je drago što je gromobran za Srbiju i sve normalne ljude u zemlji za razliku od onih koji nemaju plan ni politiku, već samo  mržnju prema jednom čoveku.

"Tek kada mene srušite moći ćete da srušite ovu zemlju. A još vam mnogo treba da Srbiju sruše. Pritisaka je bilo bezbroj. Mislite da mi je u Tirani ili Pragu bilo lepo. Pretili su Srbiji, a ja sam je branio i štitio, jer mi je to posao. Ali mnogo više zato, jer je volim više od svega i važnija mi je od svakog čoveka, i od mene i od moje dece. To će se nastaviti", rekao je Vučić.

Na pitanje kakvo rešenje za Kosovo može da se nađe on je podsetio da već postoji nacrt francusko-nemačkog predloga koji se doživljava kao predlog, a ne nacrt, kao da ga je, kako kaže, neka skupština usvojila.

Nijedan predsednik Srbije nije posetio Jasenovac

Aleksandar Vučić izjavio je da je on prvi predsednik Srbije koji je uputio pisani zahtev Hrvatskoj da poseti Jasenovac, kao i da nijedan predsednik Srbije tamo nije otišao.

Na pitanje povodom navoda nekih medija da je neistinita njegova tvrdnja da nijedan predsednik Srbije nije bio u Jasenovcu, Vučić je rekao da je i bivši predsednik Boris Tadić bio samo u Donjoj Gradini.

Predsednik je istakao da je i on bio najmanje osam puta u Donjoj Gradini kada nije bio predsednik, kao i da je i u Jasenovcu bio više puta, ali ne kao predsednik, jer mu nisu dozvolili.

O pisanju nemačkog Cajta: U cirkusu nema ni vuka, ni Vučića

Povodom pisanja nemačkog "Cajta" - kako EU treba da ga "pripitomi čvrstom rukom", Vučić je poručio da u "cirkusu nema ni vuka, niti Vučića". 

Na pitanje da li pisanje "Cajta" predstavlja do sada najotvorenije pretnje Nemačke, predsednik je rekao da će na pomenuto "pripitomljavanje" odgovoriti na drugačiji način i ispričao kako je pre 15 godina vodio ćerku u cirkus na Novom Beogradu.

"Zapamtio sam tada koja je najveća životinja - slon, a najjači je tigar. U cirkusu sam se nagledao i slona i tigra, ali kada govore o pripitomljavanju Vučića, još vuka u cirkusu nisam video, tamo ga nema. Ni Vučića ni vuka i neka to nauče. To im je lekcija za sva vremena", poručio je Vučić.

Očekujem dolazak Dereka Šolea u prvoj polovini januara

Vučić je rekao da očekuje dolazak Dereka Šolea, višeg savetnika Stejt departmenta, 11. ili 12. januara u Beograd, navodeći da veruje u stvaranje boljih odnosa sa Amerikom. 

Vučić je na godišnjoj konferenciji, odgovarajući na pitanja novinara kazao da je Šole "viši od svih u Stejt departmentu i vrlo blizak Džejku Salivenu".

"Strašno važan čovek, dolazi ovde 11, 12. januara ako se ne varam, ozbiljan, posvećen, mlad, pametan čovek. Verujem u stvaranje boljih odnosa sa SAD, videćemo kako će to ići. Neće biti lak razgovor, ali verujem da možemo da razgovaramo. Posle toga očekujem dolazak svih ovih stručnjaka iz Evrope i to je to", kazao je Vučić.