28. decembar 2023 11:23

Sociolog Vladimir Vuletić: Država neće dozvoliti blokadu Beograda na 24 časa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sociolog Vladimir Vuletić: Država neće dozvoliti blokadu Beograda na 24 časa

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić smatra da država neće dozvoliti blokadu Beograda sutra u trajanju od 24 časa, ali dodao da to što neće dopustiti ne znači da će isprovocirati veće nasilje nekom nesmotrenom akcijom jer je, smatra on, jedan od ciljeva da se tim nasiljem isprovocira policija da prekomerno upotrebi silu i time izazove revolt kod ljudi.

"Čitava umetnost vladanja je da na neki način obezbedite relativno normalno funkcionisanje grada, a da sa druge strane ne izazovete revolt zato što biste to učinili na neki način koji bi bio neprihvatljiv građanima", objasnio je on za Tanjug.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti opoziciji okupljenoj oko liste "Srbija protiv nasilja" da ukrade narodnu volju, Vuletić je rekao da je jasno da je lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" imala većinu i na republičkom nivou, kao i u Beogradu, i da to nije moguće promeniti.

Kako je naveo, narodna volja se napada pokušajem da se protestima, pa i nekakvim nasiljem, uzdrma vlast da bude nepokolebljiva u onome što je njena sadašnja pozicija a to je, dodaje Vuletić, da kada se završi ovaj izborni postupak da formira vlast.

"Jako je teško sagledavati ovo što se dešava u Beogradu. Ja zato mislim da su tu neki drugi činioci i faktori koji motivišu opoziciju da poziva na proteste. Treba na neki način homogenizovati njihove pristalice da im ne okrenu leđa u situaciji kada ono što su predstavili kao svoje izborne ciljeve, nisu ostvarili", rekao je on.

Vuletić smatra da opozicija pokušava da krivicu za svoje neostvarene ciljeve, prebaci na nekog drugog.

"Ono što je tu paradoksalno je da to na neki način, i u izvesnom smislu, tako nešto odgovara i vladajućoj stranci. Kada vi homogenizujete jedan deo svojih pristalica, vi automatski homogenizujete i one koji nisu vaše pristalice", objasnio je on.

Iako je nosilac liste "Mi - glas iz naroda" Branimir Nestorović čvrst pri svom stavu da njegova lista neće u koaliciju ni sa kim, Vuletić smatra da nije samo Nestorović taj koji se pita.

"Ja mislim da se tu čak pita i ova grupacija koja bi sa njim mogla da formira vlast, a to je vladajuća stranka jer, iskreno govoreći, pitanje da li je jedan takav pokret nešto što bi vama otežalo funkcionisanje u budućnosti", izjavio je on.

Sudeći po koracima koje opozicija pravi i, kako kaže, iritiranju javnosti, Vuletić smatra da bi vladajućoj stranci odgovaralo da se ide na nove izbore, kada bi vladajuća stranka možda mogla da formira vlast i da ima više odbornika.