6. januar 2024 07:45

Vučević: Cilj je da do 2027. prosečna plata bude 1.400 evra, a penzija 650 evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Cilj je da do 2027. prosečna plata bude 1.400 evra, a penzija 650 evra

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević izjavio je da je cilj da do 2027. godine u Srbiji prosečna plata bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra.

"Ono što smo mi kandidovali kao lista 'Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane' je da do kraja 2027. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.400 evra, a minimalna zarada 650 evra, kao i da prosečna penzija bude 650 evra. To je ono čemu stremimo. To znači da će opet Beograd i Novi Sad odskočiti, ali moramo da vodimo računa o svim delovima naše države. Nije dobro da dva ili tri grada značajno odskoče, ta razlika ne sme da bude velika, jer može da pravi demografske, sveukupno društvene, pa i bezbednosne probleme. Zadatak Vlade Republike Srbije je da pokušava da vodi izbalansiranu politiku", rekao je Vučević za Radio-televiziju Vojvodine.

Dodao je da će plata svim zaposlenima u javnom sektoru biti povećana za 10 odsto, kao i da je od 1. januara povećan i minimalac, koji će iznositi do 50.000 dinara mesečno, u zavisnosti od broja radnih sati.

"Posebno su značajna povećanja za naše najstarije sugrađane, jer mi smo se mahom u prethodnom periodu fokusirali na rast plata, otvaranje novih radnih mesta, privlačenje direktnih stranih investicija, jačanje sveukupnog privrednog ambijenta. To je zadatak ove, ali pre svega i buduće vlade. Penzije moraju da prate plate, tj. da rastu u skladu sa ekonomijom i rastom plata, jer su penzioneri suštinski podneli najveći teret teških reformi i teških nepopularnih mera, pre svega govorim o merama iz 2014. godine, tako da imamo dvostruko povećanje penzija u poslednja tri meseca u poslednjem kvartalu 2023. godine i sada na početku 2024. godine", naveo je Vučević.

Na pitanje o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Vlada Srbije biti formirana do februara, Vučević je rekao da veruje da bi u februaru mogla da bude konstituisana Skupština Srbije.

"Da ne licitiramo, najbolje da sačekamo da RIK zvanično proglasi izborne rezultate. Mi smo imali ponavljanje i 30. decembra prošle godine i 2. januara ove godine na nekoliko mesta, i sada teku rokovi vezani za ta ponavljanja. Kada sve procedure budu uvažene teći će rok od 30. dana za konstituisanje Narodne skupštine, tj. od dana kada RIK zvanično proglasi izborne rezultate. Naša lista, odnosno naša stranka će na konsultacijama sa predsednikom Republike tražiti mandat za sastav vlade, to je prirodno zbog odnosa snaga u parlamentu, to jest zbog poverenja građana", istakao je Vučević.

Govoreći o koalicijama, on je rekao da je SNS u prethodnih 11 godina uvek težila da bude nosilac "inkluzivne politike", da uključi i druge stranke, "ne baveći se prostom matematikom i zbirom nekih brojeva poslanika i mandata", nego da vidi da li postoji dogovor oko ključnih i najvažnijih krupnih političkih tema.

"Mislim da bi period pred nama mogao da nas vodi u jednu vladu šireg koalicionog kapaciteta, svakako u prvi poziv će biti uključen Savez vojvođanskih Mađara", dodao je Vučević.

On je istakao da je lista okupljena oko SNS nadstranačka, kao i da postoje kandidati koji nisu članovi ni jedne stranke i oni koji nisu istog ideološkog profila, ali imaju zajednički imenitelj sa nosiocem liste ili politikom koju su kandidovali u kampanji.

"Svakako, tu je Savez vojvođanskih Mađara na državnom i pokrajinskom nivou. Mislim da ćemo pozvati i bošnjačke stranke da razgovaramo oko koalicije, kao i sa Socijalističkom partijom Srbije, odnosno njihovom koalicijom. Da li će još neko dobiti poziv, to je sad na glavnom odboru i predsedništvu SNS-a", rekao je Vučević.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vučević je izjavio da to što je dozvoljeno stanovnicima KiM da putuju kroz Srbiju koristeći registarske tablice koje su izdale prištinske vlasti ne znači priznanje tzv. kosovske nezavisnosti.

"Mi svuda stavljamo napomenu da puštanje nekoga na teritoriju centralne Srbije sa tim registarskim oznakama ne znači priznanje kosovske nezavisnosti. Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije i nikada se nećemo saglasiti da to što Priština zove Republika Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija", poručio je Vučević.

Dodao je da će Srbija biti izložena velikim pritistima, kao i da su velike zapadne zemlje "sponzori te tzv. nezavisnosti Kosova".

"Mi se maksimalno borimo da broj država koje su priznale tzv. Kosovo smanjimo, 27 država (28. je upitna) su otpriznale tzv. Kosovo, nekoliko puta smo se odbranili da tzv. Kosovo ne uđe u Interpol, da ne uđe u Unesko, da ne potpišu ni jedan dokument kojim bi ugrozili teritorijalni integritet naše države i vrlo je teška situacija. Ne treba da zbunjuje građane to što se mi saglasimo oko nekih stvari da bi strateški sačuvali državu. To ne znači kapitulaciju, to ne znači odustajanje od ključnih državnih, nacionalnih i narodnih interesa, to znači malo mudrosti u politici i ne izazivanja uvek zle sudbine. Nije ovo vreme za jeftine parole i olako izrečene izreke zbog kojih bi država ili građani mogli da plate visoku cenu. Vrlo je zahtevno da sačuvamo Srbe na KiM, a imamo ograničen suverenitet, nemamo ni policiju ni vojsku na KiM, nemamo sve instrumente koje bi država trebala da ima na svojoj teritoriji, i imamo ogromne muke da sačuvamo naš narod na KiM, a da ne ugrozimo ostale građane Srbije", rekao je Vučević.