16. januar 2024 10:17

Vlade Radulović: Proces transformacije KBS u kosovsku vojsku trebalo bi da bude okončan 2028.

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Proces transformacije KBS u kosovsku vojsku trebalo bi da bude okončan 2028.

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je danas da je proces transformacije takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. kosovsku vojsku počeo usvajanjem izmena tri zakona krajem 2018. godine, a da će sledeće godine doći do tog neformalnog prelaska iz druge u treću fazu koji podrazumeva nabavljanje složenih borbenih sistema.

On je za Tanjug rekao da bi po nekim planovima to trebalo da se završi 2028. godine.

Pored nabavke složenijih borbenih sistema, Radulović kaže da proces transformacije tzv. KBS u tzv. kosovsku vojsku podrazumeva i povećavanje broja ljudstva kako aktivnih pripadnika, tako i rezervnog sastava, ukupno na cifru od oko 8.000.

"Oni su povećali izdvajanja za pitanja bezbednosti, odnosno za ono što oni zovu kosovske bezbednosne snage i što planiraju da preraste, formalno pravno iz njihove perspektive, u vojsku Kosova. U skladu sa tim je povećano izdvajanje budžeta, sa druge strane oni su pre dve godine uspostavili bezbednosni fond u koji novac mogu da uplate fizička lica iz celog sveta", objasnio je on.

Radulović dodaje da javnost na teritoriji Kosova i Metohije nema uvid u to koliko je "težak" taj bezbednosni fond.

Na osnovu usvojenih planova i odluka, Radulović kaže da je Srbija u proces modernizacije oružanih snaga ušla 2016. godine nabavkom prva dva transportna helihoptera iz Ruske Federacije, Mi-17V-5

"Nakon toga su usledile brojne nabavke i iz Kine, Rusije, Francuske, Španije, sa druge strane iz pogona domaće odbrambene industrije, dakle nabavke nekih potpuno novih složenih borbenih sistema kao što su artiljerijski sistemi poput top haubice Nora, zatim vozila Miloš, Lazar, nekih robotizovanih platformi, bezposadnih platformi domaće proizvodnje, ali takođe i remonta i modernizacije sredstava koja se nalaze več u opeativnoj upotrebi oružanih snaga Srbije", naveo je analitičar.

U skladu sa tim, Radulović kaže da je to proces koji teče i koji će teći u narednim godinama, i dodaje da treba očekivati da se u narednim godinama trend nabavke i iz inostranstva, ali i iz pogona domaće odbrambene industrije održi.

"Čini mi se da će, kako vreme prolazi, akcenat biti na domaćoj odbrambenoj industriji što je izuzetno važno i značajno kako za nas kao zemlju, za sistem odbrane ove zemlje, ito tako i za ekonomiju i za zaposlene u toj firmi", ocenio je on.