20. januar 2024 19:23

Gabrijela Grujić: Dualno obrazovanje privući će strane investitore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gabrijela Grujić: Dualno obrazovanje privući će strane investitore

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić izjavila je danas, tokom predstavljanja programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027", da se zahvaljujući dualnom obrazovanju, grade trening centri koji privlače strane investitore.

Kako je rekla, mladima je ponuđena platforma dualnog obrazovanja, čime im se otvaraju vrata kompanija i mogućnost da uče u realnom radnom okruženju - ne za ocene, već za uspešno realizovan radni zadatak u kompanijama.

"Da li smo u tome uspeli, govore podaci - 168 škola, 950 kompanija, 16.000 mladih je u procesu dualnog obrazovanja na nivou srednjoškolskog obrazovanja. Imamo i 11 visokoškolskih ustanova u oblasti visokog obrazovanja, 46 programa, 700 mladih akademaca sa 99 kompanija koji računaju na kreativnost, inovativnost i održivost budućeg razvoja Srbije", rekla je Grujić.

Kako je ocenila, to predstavlja komparativnu prednost Srbije u odnosu na druge zemlje i pored činjenice da nismo članica Evropske unije.

Srbija, navela je, se prepoznaje kao zemlja koja može da obezbedi kvalitet kadrova u skladu sa automatizacijom, digitalizacijom i zelenom agendom.

"Jedna od tih kompanija je Aviolider koja proizvodi aviomotore, kompanija MTU koja je otvorila kompaniju u Staroj Pazovi. I znate šta kažu inženjeri u Staroj Pazovi koje su zvali u matične kompanije i u Minhenu i Hanoveru? Ne idemo iz Srbije. Ostajemo da radimo u kompaniji MTU zato što smo u Srbiji uvaženi, ispoštovani, zato što smo finansijski podržani, zbog toga što smo imali priliku da učimo po dualnom obrazovanju", izjavila je Grujić.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje istakla je da je dodatna vrednost dualnog obrazovanja i sposobnost da se privuku strani investitori.

"Jedan od najvećih trening centara koji ćemo graditi je upravo podrška da proizvodimo motore u MTU Staroj Pazovi u vrednosti od 15 miliona evra. Vazduhoplovna Akademija je nova vrednost Srbije i razlika koju pravimo. Dakle, najveći centar u Evropi gde će se biti 150 pilota, aviona, helikoptera, aviomehaničara, kontrolora leta... Uložićemo 56 miliona evra. Imaćemo najsavremeniju opremu, Erbasove simulatore za pilote helikoptera i pilote aviona, Dajmondova tri nova aviona, rekonstruisanu pistu", rekla je Grujić.

Između ostalog, najavila je i osnaživanje vazduhoplovnog trening centra u Vršcu, dok će u novi trening centar u Pančevu biti uloženo 2,7 miliona evra.

"Sagradićemo novi trening centar u Vlasotincu i to nije sve. Podićićemo trening centre i u Kragujevcu, Subotici, Požegi, Čačku, Užicu, Zaječaru i Novom Sadu. Osnažićemo Srbiju do 2027. godine", poručila je Grujić.