6. januar 2023 16:20

Nenad Rašić: Formiranje ZSO i poštovanje sporazuma je obaveza koja mora da se izvrši

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nenad Rašić: Formiranje ZSO i poštovanje sporazuma je obaveza koja mora da se izvrši

Foto: Tanjug

PRIŠTINA - Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji obaveza koja mora da se izvrši, ali da je na institucijama da odluče u u kom obliku će to biti urađeno.

Navodi da formiranje ZSO predstavlja poštovanje svih dogovora koji su sklopljeni pred Evropskom unijom i pred međunarodnim faktorom, prenosi Koha.

"Kao što sam ranije rekao, u politici i u institucijama ne možete da poništite sve što se dešavalo u prethodnom mandatu, što znači da te obaveze ostaju i te obaveze se moraju poštovati. Na vama je u kojoj formi, kakav će dizajn biti predstavljen, to je nešto drugo. U sporazumu iz 2015. stoji da svi ovi sporazumi moraju biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Za mene je ovo dobra osnova da Vlada Kosova radi u tom pravcu", rekao je Rašić.

Kako navodi, veruje da će biti moguće da se napravi nacrt ideje šta može da bude ZSO.

Kada je reč o krizi na severu KiM proteklih nedelja i, Rašić je rekao da smatra da je to bio manevar, posebno Srpske liste, koju podržava Beograd, da se obezbedi povoljnija pozicija u pogledu pregovora i dogovora koji bi trebalo da budu postignuti tokom 2023. godine, a koji možda neće biti konačni.

Rašić navodi da postoje zakonske mogućnosti za povratak Srba na svoja radna mesta na severu, posebno administrativnog osoblja, dodajući da su kolektivne ostavke Srba bile greška, jer su Srbi izgubili oko 1.000 radnih mesta.

"Oni koji su dali takve preporuke Srbima na severu napravili su grešku", ocenio je on.