22. januar 2024 11:09

Vesić: Operater "Vensi" treba da se izvini putnicima zbog greške na Beogradskom aerodromu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Operater "Vensi" treba da se izvini putnicima zbog greške na Beogradskom aerodromu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da je operater aerodroma Nikola Tesla, francuska kompanija "Vensi" (Vinci), odgovoran za jučerašnje probleme u radu, zbog čega su tri leta otkazana, a 17 odloženo, izrazivši očekivanje da će se ta kompanija izviniti putnicima.

Kako je za Tanjug objasnio, desilo se to da je vozač autobusa odvezao putnike koji su doleteli iz Skoplja, na pogrešan izlaz (gate) i oni su se pomešali sa putnicima koji su već prošli kontrolu i trebalo da krenu prema avionu što je, napominje on, potpuno nedopustivo.

"Tačno je se ljudske greške dešavaju, da se to ne dešava samo na beogradskom aerodromu, ali je činjenica da se njima veoma često dešavaju greške i da će morati mnogo više da porade na svojoj organizaciji jer moraju da poštuju putnike na beogradskom aerodromu onako kako poštuju i na aerodromima u Francuskoj. Ja sam o tome s njima mnogo puta razgovarao i očekivao da su izvukli pouku iz toga i da će se bolje organizovati", rekao je ministar.

Oko 40 odsto od 17.8 milijardi evra će otići na saobraćajnu infrasrtukturu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da će oko 40 odsto od 17,8 milijardi evra planiranih ulaganja za period od 2024. do 2027. godine, otići na saobraćajnu infrastrukturu.

"Kada pogledate da će samo pruga Beograd - Niš koštati preko 2,7 milijardi evra, kada pogledate koliko će koštati svi autoputevi, nama je suštinski najvažnije ulaganje u infrastrukturu jer železnička i putna infrastruktura znači razvoj Srbije", rekao je Vesić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, plan da se u naredne četiri godine završi još 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica jeste ambiciozan, ali i izvodljiv jer će, kako je rekao, za četiri godine biti završeno još nekoliko koridora.

Vesić kaže da će biti završen Moravski koridor, dužine 112 kilometara, koji povezuje auto-put Miloš Veliki i auto-put Beograd-Niš, preko Kraljeva, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kruševca, kao i Fruškogorski koridor koji će povezati Rumu i Novi Sad.

Takođe, dodaje on, biće završen i Dunavski koridor koji povezuje autoput Beograd - Niš, preko Požarevca do Velikog Gradišta i Golupca.

"Biće završena brza saobraćajnica do Loznice sa odvojkom Slepčević-Badovinci, i ono što je najvažnije biće završena potpuno nova saobraćajnica, deo brze saobraćajnice Karađorđe koja je predviđena da ide kroz Šumadiju. Završićemo taj deo koji kreće od malog Požarevca, to je petlja koja se sada nalazi na auto-putu Beograd-Niš, preko Mladenovca do Aranđelovca, i onda od Aranđelovca prema Lazarevcu. Kasnije ćemo nastaviti da gradimo drugi deo prema Rači i od Topole prema Kragujevcu. Svi ti putevi i brze saobraćajnice će biti završene do 2026. godine", najavio je ministar.

Govoreći o radnoj snazi u građevinarstvu, Vesić je istakao da je Srbija prošle godine izdala preko 60.000 radnih dozvola za strance, i dodao da ove godine očekuje da će biti za 20 odsto više stranih radnika u Srbiji.

"Kako se razvija privreda i kako se radi više, potrebno je više stranih radnika i to je dokaz da Srbija postaje srednje razvijena zemlja, jer ljudi koji žive u manje razvijenim zemljama mogu da zarade više nego u svojim zemljama", objasnio je on i dodao da u sektorima poljoprivrede i građevinarstva ima najviše stranih radnika.

Vesić kaže da su svi putevi nakon snega prohodni, i dodaje da ima 19 saobraćajnica na kojima je zabranjeno korišćenje od strane šlepera zato što su, kako je naveo, to saobraćajnice na prevojima i uzbrdicama gde korišćenje od strane kamiona može da dovede do zastoja.

"Mi smo u protekla dva i po dana bacili preko tri hiljade tona soli. To radimo sada preventivno zato što su niske temperature, pogotovo tokom noći i jutra kada je moguća pojava leda. Moje upozorenje svim vozačima je da imaju zimsku opremu, da prilagode brzinu uslovima vožnje i ako nisu iskusni vozači, da izbegavaju da koriste automobile u ovakvim uslovima kako ne bi dolazilo do nesreće", poručio je Vesić.