22. januar 2024 11:00

Jelena Begović: Srbija treba da ima domaće vakcine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Srbija treba da ima domaće vakcine

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da Srbija treba da ima domaće vakcine i jedan razvojno-proizvođački centar za njihovu proizvodnju.

"Prošli smo kroz COVID, kroz pandemiju i postali smo vrlo svesni šta znači kad imate i domaću proizvodnju vakcina. Pogotovo u takvim nekim vremenima na koje niste računali, koje niste planirali, a koje ponovo, naravno, mogu da se dese", kazala je ona za televiziju Pink komentarišući najavu izgradnje Torlaka 2.

Begović je podsetila da je Institut Torlak nekada bio jedan od vodećih razvojno-proizvođačkih centara za vakcine i da to treba makar jednim delom vratiti i modernizovati.

"To zaista predstavlja i strateški vrednu infrastrukturu za državu. Vakcine su deo zdravstvene, kontinuirane zaštite građana i mislim da treba apsolutno da imamo i domaće vakcine i jedan takav centar", rekla je ona.

Begović je naglasila da je cilj Srbije da naše ideje, pamet i intelektualna svojina ostaju u zemlji, jer tada imamo i materijalnu korist, mnogo veću, nego kad se uvozi tuđa tehnologija.

"Cilj nam je da mi kreiramo našu tehnologiju, a to podrazumeva da razvijamo kompanije. Zbog toga će i jedan deo ovog malog grada BIO 4 kampusa biti baš posvećen za podršku start-up kompanijama, odnosno domaćim kompanijama koje osnivaju mladi, pametni ljudi sa nekim vrlo hrabrim idejama, koje su visokorizične i koje zahtevaju u prvih godinama razvoja jednu vrlo specifičnu podršku", kazala je ministarka.

Ona je navela da naučno-tehnološki park, upravo tome služe i da je ideja da kompanije kada izađu iz tog parka postaju ozbiljnije i da mogu da dožive vrlo brz finansijski rast.

Govoreći o veštačkoj inteligenciji, ministarka je navela da se ona trenutno nalazi na nekom bazičnom nivou, ali da troši velike količine energije i da ukoliko dođe do toga da se ozbiljnije razvija, za to na globalnom nivou nema dovoljno energetskih resursa.

Prema njenim rečima, zahtevi za energetskim kapacitetima rastu ne samo zbog te jedne tehnologije, već i zbog ukupne potrošnje i načina života koji se očekuje na planeti.

"Zahtevi rastu, a neko mora da proizvede tu energiju. Izuzetno je bitno da se i diverzifikuju izvori energije, ali i da se zaista obezbedi njena dovoljna količina pa da je i nove tehnologije troše", rekla je Begović.

Ona je naglasila da je veštačka inteligencija veliki izazov, ali i velika pomoć i bez nje se danas suštinski ne može.

"Srbija ide u korak sa svetom, kada je reč o nauci. U nekim stvarima smo apsolutno podjednako dobri i imamo kapacitet. Zato je jako bitno ulagati u talentovane ljude, u infrastrukturu, kako bi zadržali mlade ljude da ne odlaze, ali i da bi vratili one koji su otišli, a to se već dešava sa uspehom u industriji informacionih tehnologija, gde imamo povratak ljudi, ali i dolazak stranaca, jer imamo dobru infrastrukturu i dobre uslove za rad", rekla je Begović.