22. januar 2024 12:34

Miletić: Kurti neće odustati od svog stava jer nije suočen sa posledicama zabrane dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miletić: Kurti neće odustati od svog stava jer nije suočen sa posledicama zabrane dinara

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić izjavio je danas da će generalni direktor Direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen uputiti "apel" premijeru privremnih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju na samitu "Zapadni Balkan i EU" u Skoplju, da ne uvodi zabranu platnog prometa sa centralnom Srbijom, ali dodao da smatra da Kurti neće uvažiti takav stav jer ne vidi posledice neuvažavanja toga.

"Mislim da niko nije spreman da ga suoči sa posledicama, jer to vidimo iz prethodnih iskustava. Oni će reći šta imaju, to će biti protiv tog stava koji ima Kurti o zabrani platnog prometa za dinar, ali ne verujem da će to biti uvaženo. I ako bude uvaženo, verovatno iza toga sledi nešto slično loše tako da to nisu krajnja rešenja. To su samo koraci ka stvaranju nemogućih uslova za srpski narod na KiM", ocenio je on za Tanjug.

Iako bi Miletić lično želeo da zabrana dinara na KiM bude glavna tema na samitu u Skoplju, smatra da neće biti pune podrške u realizaciji želja Srbije.

"Nisam siguran koliko u regionu oni osećaju dubinu tog problema i koliko su spremni da na pravi način pristupe njegovom rešavanju, a to znači ukidanje svih barijera, a s druge strane oslobađanje srpskog naroda pritisku kom je izložen Kuritjevom administracijom", rekao je on.

Miletić kaže da je važno da ne dođe do zabrane dinara na KiM zbog izgradnje poverenja, jer se, napominje on, poverenje neprestano urušava između međunarodne zajednice, Srbije i Kurtijevog režima.

"Stalno se stvara dodatna tenzija među ljudima na KiM. Dobro bi bilo da se u jednom trenutku stane, za sada ja to ne vidim tako da mogu da želim ali teško mogu da verujem da će doći do neke promene, iako taj skup diplomata i američkih i evropskih, sve to bi trebalo da ukaže na potencijale da se dođe do nekih rezultata"

Prema njegovim rečima, u najboljem slučaju može da dođe do odlaganje odluke o zabrani dinara na KiM, ali smatra da Kurti od nje neće odustati na dugi rok.

Miletić je ocenio i da bi bilo dobro da šest milijardi evra investicija EK za rast Zapadnog Balkana ne budu uslovljavani na više nivoa i da se ne uvode političke mere i zahtevi, već da to bude doprinos EU za stabilizaciju Zapadnog Balkana.

"Imam utisak da se sve više to politizuje i da nekako 'samo što nije, ali sačekajte još malo'. To je princip koji po meni neće ojačati poziciju EU. Važno je da to bude prirodan sled stvari u kom će se podržati saradnja na Zapadnom Balkanu, a ne tražiti 'dlaka u jajetu' kako bi ta sredstva ostala neraspoređena", poručio je on.