24. januar 2024 14:21

Petković upoznao Košara sa diskriminatornim potezima režima u Prištini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković upoznao Košara sa diskriminatornim potezima režima u Prištini

Foto: TANJUG/NEMANJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa "nedopustivim diskriminatornim i jednostranim potezima" koje režim Aljbina Kurtija svakodnevno sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini, sa jedinim ciljem etničkog čišćenja.

Petković je tom prilikom istakao da bi najnovija odluka prištinskog režima da od 1. februara ukine platni promet sa centralnom Srbijom i dinar kao sredstvo plaćanja na KiM, n, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković je istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji do danas bili izloženi raznim vidovima institucionalnog nasilja od strane Prištine, ali da bi prekid novčanih tokova sa centralnom Srbijom učinio nemogućim njihov život na Kosovu i Metohiji, doveo u pitanje funkcionisanje bolnica, vrtića, škola.

"Reč je o brutalnom udaru na dijalog i još jednom potkopavanju procesa fomiranja ZSO od strane Prištine, s obzirom na to da je finansijska podrška Srbima predviđena potpisanim sporazumima o nadležnostima ZSO", istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je Košar upoznao i sa prikupljenim potpisima za peticije za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika i odbornika u četiri opštine na severu KiM, izrazivši očekivanja da će lažni gradonačelnici i odbornici podneti ostavke u najskorije moguće vreme, s obzirom da su Srbi još jednom pokazali da ih na tim mestima ne žele.

On je naglasio da je prikupljeno više potpisa nego što je potrebno, odnosno više od 20 odsto od ukupnog broja upisanih birača, što nedvosmisleno pokazuje volju srpskog naroda.

Kako se navodi Petković je naglasio i da Beograd, uprkos teroru, nasilju i stalnim krizama izazvanim od strane Kurtijevog režima, ostaje posvećen dijalogu kao jedinom putu ka održivom miru i normalizaciji odnosa.