27. januar 2024 15:27

Gradonačelnik Novog Sada: Nastavljamo da negujemo uspomenu na najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Novog Sada: Nastavljamo da negujemo uspomenu na najvećeg srpskog prosvetitelja Svetog Savu

Foto: TANJUG/GRAD NOVI SAD/ KABINET GRADONAČELNIKA

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je danas svečanosti u Muzičko-baletskoj školi povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava koju su zajedno organizovale četiri novosadske škole i istakao da se takvim proslavama neguje uspomena na najvećeg srpskog prosvetitelja još od 1840. godine.

"U januaru te godine, odlukom Sovjeta Knjaževstva Srpskog, proslavljana je prva Školska slava Kragujevcu i Beogradu, a posle se proširila na sve škole u zemlji. Vekovi se nižu, godine prolaze, ali sećanje prenošeno sa generacije na generaciju, ne bledi. I danas se sećamo životnog dela prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save, učitelja pismenosti, zaštitnika srpske duhovnosti", rekao je Đurić.

Dodao je da Grad Novi Sad svake godine ulaže značajna sredstva u rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, kupovinu nameštaja i nastavnih sredstava, saopštio je Grad Novi Sad.

Đurić je naglasio da je planiranim budžetom za 2024. godinu za oblast obrazovanja izdvojeno osam milijardi dinara.

"Nastavićemo da unapređujemo obrazovanje, jer je ono temelj napretka čoveka i čitavog društva. Znanje i prosvećenost, odgovornost i sabornost! To je naš put", istakao je gradonačelnik.

Đurić je iskoristio priliku da nastavnom kadru i svim zaposlenima u prosveti poželi uspeh u budućem radu, a školsku slavu je čestirao svim učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Svečanost povodom dana Svetog Save zajedno su organizovale Gimnazija "Svetozar Marković", Škola za dizajn "Bogdan Šuput", Baletska škola u Novom Sadu i Muzička škola "Isidor Bajić".