27. januar 2024 22:05

Vučić: Najvažnije da sa Makedoncima gradimo najbliže moguće odnose

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Najvažnije da sa Makedoncima gradimo najbliže moguće odnose

Foto: Tanjug video

SKOPLJE - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon Svetosavske akademije u Skoplju, da Srbi i Makedonci treba da grade najbliže moguće odnose.

"Mislim da je najvažnije da mi i Makedonci gradimo najbliže moguće odnose, nemamo bliže. Mi ništa ne tražimo, ništa ne zahtevamo, volimo našu braću i sestre Makedonce i verujem da i ovaj sporazum koji 1. marta stupa na snagu o zajedničkim radnim dozvolama i jedinstvenom tržistu rada će doprineti još bližoj saradnji", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da će za Ekspo biti potrebne i makedonske kompanije.

"Zajednički da radimo i zarađujemo i gradimo i Srbiju i Severnu Makeodniju, a što se tiče očuvanja našeg jezima i pisma mislim da sve ovo što radimo daje rezultate. Videli ste kakvo je bilo oduševljenje našeg naroda večeras. Čestitam svima praznik, Dan svetog Save, najvećeg od svih Srba", rekao je Vučić.

Bar dva puta mesečno razgovaram sa Srbima u Severnoj Makedoniji

Predsednik je izjavio večeras da bar dva puta mesečno razgovara sa predstavnicima srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, u najgorem slučaju jednom nedeljno i da je bitno da se sačuvaju srpsko pismo, jezik i tradicija.

On je to rekao nakon Svetosavske akademije na pitanje Tanjuga kako ocenjuje položaj srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

"Uvek je lako dobijati poene tako što ćete da govorite loše za domaćina i da nešto kritikujete, ja nisam od tih, mislim da su nam potrebni prijateljstvo i zajedništvo sa mekedonskom braćom", istakao je Vučić.

Nisam naročito zainteresovan koje će biti preporuke Evropskog parlamenta

Vučić je rekao da nije naročito zainteresovan koja će biti preporuka i odluka Evropskog parlamenta u rezoluciji o Srbiji.

On je to rekao novinarima nakon Svetosavske akademije u Skoplju, na pitanje novinara šta misli šta će biti preporuka Evropskog parlamenta u rezoluciji o Srbiji o kojoj bi trebalo da se glasa 8. februara.

"Znate šta je bila prošla preporuka Evropskog parlamenta? Bila je preporuka zemljama koje nisu priznale nezavisno Kosovo da priznaju nezavisno Kosovo. Zamislite da ih su ih Španija, Grčka, Rumunija, Kipar ili Slovačka slušale. Srećom, niko ih nije slušao. Tako da vam je jasno u kom odnosu i kako to ide", rekao je Vučić u Skoplju. 

Predsednik je rekao da većina koju prema njegovim rečima čine Zeleni i crveni će uvek u Evropskom parlamentu donositi neke preporuke protiv interesa Srbije.

Ekspo je velika prilika za ceo region

Predsednik Srbije rekao je večeras da međunarodna izložba Ekspo koja će se održati u Beogradu 2027. godine predstavlja veliku priliku i za druge zemlje u regionu.

"To je velika prilika za sve u regionu, taj Ekspo je strašna prilika za ceo region i zato se nadam da ćemo u svemu tome uspeti", izjavio je Vučić u Skoplju nakon Svetosavske akademije odgovarajući na pitanje novinara da li postoji zainteresovanost kompanija iz Severne Makedonije i same države za učešće na Ekspo 2027. 

On je dodao da Severna Makedonija ulazi u izbornu kampanju, ali da se zainteresovanost podrazumeva, a najavio je da će u Srbiju doći i predsednik grčke vlade i da su i oni zainteresovani za Ekspo. 

"Kada imate velike investicione cikluse, kada imate veliki rast, onda ne možete vi to sve ni da postignete. Mi smo danas analizirali, mi bar za dva velika pravca ne znamo ni ko da nam gradi te puteve, ne možete više, sve ste srpske kompanije iskoristili. Sada gledate koga ćete od stranaca, oni opet traže podizvođača, u Srbiji nema više podizvođača", naveo je Vučić.

Za 14 dana biće isplaćene sve penzije uvećane za 14,8 odsto

Vučić je rekao da će za 14 dana biti isplaćene sve penzije uvećane za 14,8 odsto.

"Od 5. do 10. februara će se isplaćivati. I ja sam srećan kako zbog naših penzionera, tako i zbog ljudi u javnom sektoru koji posle toga primaju prve uvećane plate, ali to je takođe slučaj i u najvećem delu privatnog sektora", rekao je Vučić u Skoplju u obraćanju medijima nakon Svetosavske akademije.

Dodao je da je plan razvoja "Srbija 2027- Skok u budućnost" velika stvar za Srbiju, kao i da je važno da zemlja ide napred.

"Važno je da pokažemo koliko volimo Srbiju, da pokažemo kako smo u stanju da izgradimo, kako smo u stanju da povećavamo plate i penzije", istakao je Vučić.