29. januar 2024 17:03

Evropski komesar za pravosuđe: Radi se na Izveštaju o vladavini prava za 2024, biće otvoren i za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropski komesar za pravosuđe: Radi se na Izveštaju o vladavini prava za 2024, biće otvoren i za Srbiju

Foto: Tanjug video

BRISEL - Evropska komisija radi na izveštaju o vladavini prava za 2024. godinu, koji će biti otvoren za četiri zemlje, najnaprednije u procesu pristupanja, među kojima je i Srbija, izjavio je danas evropski komesar za pravdu Didije Rejnders.

Rejnders je u Briselu, na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta za opšte poslove EU, rekao da proširenje EU mora da bude zasnovano na zaslugama i pozdravio nameru Belgije da kao predsedavajuća Savetom EU neformalni sastanak na proleće posveti vladavini prava u kontekstu proširenja.

On je dodao da je tokom današnjeg sastanka Saveta za opšte poslove EU razgovarano o prioritetima belgijskog predsedavanja.

"Imamo neke veoma važne dosijee na stolu za Savet za opšte poslove u narednim mesecima, da spomenemo neke, proširenje, institucionalna reforma i jačanje demokratije i vladavine prava u EU", rekao je Rejnders.

Rejnders je dodao da su ministri za evropske poslove, tokom sastanka, razgovarali o ideji glasanja kvalifikovanom većinom u određenim fazama procesa proširenja EU, na zahtev pojediniih država članica.

"Ponovio sam stav Komisije o proširenju - ono mora da ostane zasnovano na zaslugama, a tempo pregovora zavisiće od napretka u (sprovođenju) reformi u zemljama kandidatima. Ako ove zemlje iskoriste priliku da sprovedu reforme, onda se tempo može ubrzati. Ako se postigne napredak u ovim reformama, onda se EU mora držati svojih obećanja", poručio je on.

On je dodao da se trenutno radi na izveštaju o vladavini prava za 2024. godinu.

"Ovo će biti otvoreno za četiri zemlje pristupnice: Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Srbiju. Ove četiri zemlje su najnaprednije, bilo u svom procesu pristupanja ili kada je u pitanju nivo pripremljenosti u vezi sa pitanjima vladavine prava", poručio je on.

On je dodao da je EK uvek spremna da pomogne ovim zemljama u pripremi i sprovođenju reformi.

"Naš cilj je, kao i uvek, da sprečimo pojavu ili produbljivanje problema. Dijalog na tehničkom i političkom nivou, kao i danas, važan je deo ovoga", poručio je on.