30. januar 2024 10:35

Zijad Bećirović: Dobro je što je Kvinta tražila od Prištine da suspenduje odluku o evru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zijad Bećirović: Dobro je što je Kvinta tražila od Prištine da suspenduje odluku o evru

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović izjavio je danas da je dobro što su ambasade zemalja Kvinte tražile od prištinskih vlasti da se suspenduje odluka o uvođenju evra na Kosovu i Metohiji, i ocenio da neće doći do realizacije te odluke pod međunarodnim pritiskom.

On je za Tanjug rekao da u situaciji kada se odvija dijalog između Beograda i Prištine, posredstvom EU treba raditi sve da dođe do normalizacije odnosa i smirivanja tenzija, a ne delegiranja tema koje mogu prouzrokovati katastrofalne posledice za srpsku zajednicu na KiM.

"Ključno pitanje je formiranje ZSO i mislim da i američki zvaničnici intenzivno rade da do toga dođe. Sam pomak je napravljen kada su prištinske vlasti predlagale statut ZSO, već su pokazali naznake da će doći do realizacije, ali nažalost sporo. Mislim da je tu velika zasluga predsednika Aleksandra Vučića koji je uspeo Srbiju da vrati od objekta u subjekat dešavanja, kada je u pitanju Kosovo", naveo je on.

Komentarišući posetu specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, Bećirović je rekao da je Lajčak intenzivirao svoje aktivnosti iz razloga što će za dva meseca početi predizborna kampanja za Evropski parlament i evropske institucije žele da postignu određeni napredak kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine.

"On želi da izvrši pritisak da se dođe do realizacije ključne odrebe iz Briselskog sporazuma, odnosno formiranja ZSO, međutim prištinske vlasti vešto rade na tome da stalno delegiraju nove teme i probleme, jedan je ukidanje platnog prometa u srpskim dinarima na Kosovu, što je podstaklo i samu Kvintu da pozove prištinske vlasti da odustanu od toga", ocenio je Bećirović.

Osvrćući se na objavu pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O'Brajena da je potrebna potpuna implementacija sporazuma, uključujući i ZSO, da treba da se održe novi lokalni izbori na severu KiM

i da mora da dođe do koordinacije pre uvođenja novih valuta, kao i da Srbija treba da pronađe odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra, Bećirović je istakao da O'Brajen ima vrlo važnu ulogu na ovim prostorima, zbog čega je neophodno da prištinske vlasti rade na formiranju ZSO, kao i da se održe izbori na severu KiM.

"Mislim da je Srbija preduzela aktivnosti u vezi događaja u Banjskoj, tako da su to sva pitanja koja je delegirala američka administracija. To je snažan pritisak na Prištinu, i u stvari predsednik Vučić je ovde uspeo da sav teret dijaloga Beograda i Prištine prebaci najvećim delom na prištinske vlasti", rekao je on.

Bećirović smatra da bi, ukoliko bi odluka o ukidanju dinara na KiM ipak stupila na snagu 1. februara, to zakomplikovalo odnose i dovelo u pitanje sam Briselski sporazum.