3. februar 2024 17:22

Miletić: Predlog Brisela Srbiju udaljava od EU, Srbe na KiM stavlja u težu poziciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miletić: Predlog Brisela Srbiju udaljava od EU, Srbe na KiM stavlja u težu poziciju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić ocenio je danas da Brisel time što formalizuje predlog da obaveze iz Ohridskog sporazuma postanu sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU udaljava Srbiju od EU, a srpski narod na Kosovu i Metohiji stavlja u još težu poziciju.

"Činjenica da su prihvatili da Ohridski sporazum bude deo procesa integracija Srbije u EU u okviru Poglavlja 35 govori o njihovim namerama da Srbija bude dovoljno daleko i da nastave da je ucenjuju", rekao je Miletić za Tanjug.

On je naveo i da ne vidi mehanizam, ni razlog, niti logiku koja bi formalizovanjem predloga doprinela boljitku procesa s jedne strane, a s druge strane, koja bi omogućila da se ceo region brže kreće ka Evropskoj uniji.

"Ovo je još jedna od prepreka na putu, koja prosto, sama po sebi nije logična, nego je i neprirodna, a dalje otežavanje Srbiji govori samo o neiskrenim željama da Srbija bude deo Evropske unije", ocenio je Miletić.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju predali su predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU, potvrđeno je danas Tanjugu.

Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je juče prosleđen Savetu EU.

Tim predlogom, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.