3. februar 2024 19:54

Srđan Barac: Predlog Brisela o pregovaračkom procesu je pritisak na Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: Predlog Brisela o pregovaračkom procesu je pritisak na Srbiju

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da se predlogom Brisela da obaveze iz Ohridskog sporazuma budu uključene u pregovarački proces za članstvo u EU vrše pritisci na Srbiju zbog slobodarske spoljne politike koju vodi, ali da bi našoj zemlji to trebalo da posluži za odbranu i principijelno insistiranje na poštovanju svih međunarodnih sporazuma.

"Srbija se nalazi na evropskom putu zbog evropskih vrednosti i zbog sopstvenog rasta i razvoja. Na žalost taj put zadnjih godina se urušava i stiče se utisak da što više idemo tim putem kao da se udaljavamo od odredišta", rekao je Barac za Tanjug komentairšući predlog Brisela da se obaveze iz Ohridskog sporazuma uključe u okvir pregovora o članstvu Srbije u EU.

On je naveo da su Šolc-Makronov plan koji je, kako pojašnjava, postao zvanični evropski plan i Ohridski sporazum realno političko stanje u čijim okvirima naša zemlja mora da deluje, ali da Srbija trpi pritiske zbog slobodarske spoljne politike.

"Pritisci koje Srbija i njeno državno rukovodstvo trpe, poput ovog, zbog slobodarske spoljne politike, ujedno su i način za odbranu i principijelno insistiranje na poštovanju svih međunarodnih sporazuma od Kumanovskog, Rezolucije UN 1244 i svih ostalih koji se tiču normalizacije odnosa na KiM", rekao je Barac.

On je napomenuo da međunarodni sporazumi nisu "švedski sto" pa da svako uzme šta mu odgovara, već se moraju primenjivati u celosti.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju predali su predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU, potvrđeno je Tanjugu.

Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze is Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beorgada i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.