13. februar 2024 06:43

Guverner CBK: Nije odložen rok za primenu uredbe o zabrani dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Guverner CBK: Nije odložen rok za primenu uredbe o zabrani dinara

Foto: Shutterstock.com/librakv, ilustracija

PRIŠTINA - Guverner centralne banke u Prištini Ahmet Ismailji izjavio je da ta banka nije odložila rok za primenu uredbe o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji, niti je dala dodatni rok za njenu primenu.

"Centralna banka nije odložila rok za sprovođenje uredbe, niti je dala dodatni rok, niti je promenila svoju uredbu. Plan koji smo objavili samo ublažava efekte na srpsku zajednicu, odnosno omogućava veći pristup finansijama i finansijskim uslugama", rekao je Ismailji juče za Dukađini.

On je naveo da će centralna banka u Prištini preduzeti akcije koje je objavila u planu za tranzicioni period.

Centralna banka u Prištini saopštila je ranije juče da prelazna faza primene njene uredbe kojom se zabranjuje korišćenje dinara ne može trajati duže od tri meseca i navela da je izradila novi plan za olakšavanje primene efekata uredbe na gotovinske operacije u određenim zajednicama.

Privremene institucije u Prištini usvojile su uredbu o gotovinskom poslovanju koja je stupila na snagu 1. februara, a prema kojoj je evro jedina valuta u kojoj se može vršiti gotovinsko plaćanje, što znači zabranu upotrebe dinara.

SAD i EU zatražili su ranije da primena uredbe bude odložena jer će ona imati veliki uticaj na Srbe, koji primanja iz Srbije dobijaju u dinarima.

U četvrtak je, na zahtev Srbije, održana vanredna sednica SB UN o KiM, na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić istakao da je zabrana dinara kulminacija napada Prištine na Srbe i nealbansko stanovništvo na KiM i naglasio da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini.