15. februar 2024 11:41

Suzana Rajić: Sretenje je simbol slobode, državnosti i početak borbe za državu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Suzana Rajić: Sretenje je simbol slobode, državnosti i početak borbe za državu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sretenje je simbol slobode i državnosti, i dan kada su Srbi u Orašcu odlučili da izaberu najhrabrijeg i da stave svoju sudbinu u njegove ruke, to je početak borbe za državu, izjavila je danas prof. dr Suzana Rajić sa katedre za srpsku istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Sretenje je zapravo simbol naše države danas i u tom svojstvu sve generacije treba da obeleže taj datum kao neradni dan, ali i da ga ispune brojnim sadržajima. Treba pogledati izložbe i treba stalno biti u kontaktu sa prošlošću kako bismo bolje ocrtali i sagledali svoje puteve kojima treba da se krećemo u budućnosti", poručila je ona za Tanjug.

 

Rajićeva kaže da su Srbi bili uzor i simbol za slobodu, zbog čega je Sretenje izuzetno bitan istorijski događaj i duhovni praznik, ali istovremeno i državni.

"Bez tih ratnih uspeha svakako ne bismo stigli do nadogradnje, odnosno do Sretenjskog ustava, iako nam se čini da je to kratak vremenski period, ali nije. On je ispunjen kako ratnim delom, isto tako pokušajima da se država unutar uredi. Ti počeci koji su izgledali kao slobodno ostrvo usred okruženja Osmanskog carstva, u neku ruku su dali polet i ostalim hrišćanima koju su tada živeli oko Srbije", navela je ona.

Odgovorajući na pitanje da li su hroničari, savremenici burnog preporoda Srbije, bili u pravu kada su nazvali Srpskom revolucijom period od ustaničkog skupa 1804. do donošenja Sretenjskog ustava 1835. godine, Rajićeva je rekla da su u potpunosti bili u pravu, i naša nauka je kroz mnogo individualnih istraživanja dokazala da je to proces Srpske revolucije u kojem je došlo do nacionalnog oslobođenja, socijalnog oslobođenja i do kulturnog preporoda

"Upravo sva ova tri procesa jesu najbolji dokaz da je to osnova današnje moderne srpske države", istakla je profesorka.