23. februar 2024 15:26

Martinović: Japan obezbedio još 314.000 evra pomoći za šest lokalnih samouprava u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: Japan obezbedio još 314.000 evra pomoći za šest lokalnih samouprava u Srbiji

Foto: TANJUG/TANJUG VIDEO

BEOGRAD - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je danas nakon svečane ceremonije potpisivanja donatorskih ugovora sa ambasadom Japana, da je u ovom ciklusu kroz donaciju japanske vlade obezbeđeno ukupno 314.000 evra pomoći za šest lokalnih samoprava u Srbiji.

"Ovim činom pokazujemo i iskrenu posvećenost nastavku dosadašnje saradnje između naše dve zemlje", rekao je Martinović na ceremoniji potpisivanja, prema njegovim rečima "izuzetno značajnih POPOS donatorskih ugovora kojima Vlada Japana pomaže razvoj Srbije".

Naveo je da je današnja ceremonija dobra prilika da iskažemo iskrenu naklonost i zahvalnost Vladi Japana i njenim građanima na dosadašnjem angažovanju i pruženoj podršci.

"Vlada Japana dugi niz godina finansijski pomaže da se sprovedu projekti koji su direktno i višestruko značajni za građane Srbije. Takođe, ovi projekti doprinose i ekonomskoj i socijalnoj stabilnosti, kao i sveukupnom društvenom razvoju naše zemlje", rekao je on.

Martinović je naglasio da je u ovom ciklusu kroz donacije japanske vlade obezbeđeno ukupno 314 hiljada evra pomoći za šest lokalnih samoprava u Srbiji.

"Zahvaljujući ovoj dragocenoj pomoći, uspeli smo u tome da uložimo novac u rekonstrukciju predškolskih ustanova u Vrnjačkoj Banji i Malom Zvorniku, da opštinu Boljevac opremimo sistemom za pijaću vodu, a dve opštine, Svrljig i Vladimirci, opremimo vozilima za održavanje kanalizacione mreže i jednim mini bagerom, kao i da unapredimo higijenske uslove u domu za duševno obolela lica u Plandištu", rekao je on.

Istakao je i neophodnost nastavka sprovođenja politike ravnomernog regionalnog razvoja.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ali i celokupna Vlada, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nastaviće maksimalno da rade na privlačenju stranih direktnih investicija i realizacije projekata koji su od značaja za sve građane koji žive u našim opštinama i gradovima", zaključio je Martinović.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura rekao je da su Japan i Srbija uvek imali prijateljske odnose.

"Mi se još uvek sećamo pomoći koju je Srbija uputila za žrtve zemljotresa i cunamija 2011. godine koji su se desili u Japanu, a nedavno je, u januaru došlo do ponovnog zemljotresa koji je odneo 200 života, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić nam je poslao poruku podrške", podsetio je Imamura.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček rekla je danas da je važno da Vlada Japana i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznaju prosvetu kao i obrazovanje kao veoma značajno i da nije slučajno da su od šest ugovora, dva potpisana u oblasti prosvete.

"Veoma je važno da istaknem da se Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije zalažu za razvoj predškolskih vaspitanja i obrazovanja što pokazuju i izuzetna ulaganja poslednjih nekoliko godina", rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović rekao je da su ovakvi projekti od velikog značaja za građane Srbije.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Barošević rekla je da ne čudi da je Vlada Japana tradicionalni partner Srbije, imajući u vidu bilateralne odnose i tradiciju.

"Baš zbog te empatije i društvene odgovornosti pokazane prema srpskom narodu, smatramo da prijateljski i partnerski odnos naše dve države će biti bolji u narednom periodu, a današnji gest ambasade Japana zasigurno je vredan i pomena i pamćenja te zasigurno zaslužuje da bude jedan od onih kog ćemo se svi mi danas sa ponosom sećati", rekla je Barošević.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Srbije, u saradnji sa Ambasadom Japana u Srbiji, organizovalo je ceremoniju potpisivanja donatorskih ugovora u Palati Srbija.

Više od 314 hiljada evra pomoći za šest lokalnih samouprava obezbeđeno je kroz POPOS donacije Vlade Japana i biće iskorišćeno u cilju unapređenja objekata predškolskih ustanova, komunalnih delatnosti, kao i higijenske zaštite lica sa duševnim oboljenjima.

Donatorske ugovore potpisali su ambasador Akira Imamura sa direktorkom PU "Radost" Vrnjačka Banja Draganom Hadži-Ristić, direktorkom PU "Crvenkapa" Mali Zvornik Jelenom Nikolić, direktorom JKP "Usluga" Boljevac Zoranom Konićem, direktorom JKSP Svrljig Jovanom Đorđevićem, vršiocem dužnosti direktora JKP „Izvor” Vladimirci Nebojšom Radovićem i direktorkom Doma za duševno obolela lica „1.oktobar” Plandište Izabelom Jovanović.