1. mart 2024 09:05

Iguman Sava Janjić razgovarao sa Manuelom Zaracinom o izazovima sa kojima se suočavaju SPC i Srbi na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iguman Sava Janjić razgovarao sa Manuelom Zaracinom o izazovima sa kojima se suočavaju SPC i Srbi na KiM

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

DEČANI - Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić izrazio je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, koji je juče posetio taj manastir, zabrinutost Srpske pravoslavne crkve u vezi sa izazovima sa kojima se SPC i srpski narod suočavaju na Kosovu i Metohiji.

"Bila je to prilika da sa gospodinom Zaracinom podelim zabrinutost Srpske pravoslavne crkve u vezi sa izazovima sa kojima se SPC i naš narod suočavaju na Kosovu", napisao je iguman Janjić na nalogu manastira Visoki Dečani na mreži X.

Naveo je da je zahvalio Zaracinu što je pred zvaničnicima privremenih prištinskih institucija pokrenuo pitanje o nesprovođenju odluke ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine u vezi sa imovinom manastira.

Zaracin je prethodno u intervjuu za Kljan Kosova premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju poručio da mora da preuzme odgovornost i sprovodi odluke kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.

Privremene prištinske institucije odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo manastira Visoki Dečani upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Visoki Dečani su pod neprekidnom zaštitom međunarodnih snaga Kfora i jedini su verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.