9. mart 2024 17:22

Srpska lista poručila Euleksu i Kforu: Reagujte i sprečite egozodus Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpska lista poručila Euleksu i Kforu: Reagujte i sprečite egozodus Srba

Foto: Srpska lista

KOSOVSKA MITROVICA - Srpska lista je danas, povodom incidenta u Donjoj Bitinji, zatražila od Euleksa i Kfora, kao međunarodnih organizacija zaduženih za mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji, da u skladu sa svojim mandatima preventivno deluju i spreče nastavak progona i maltretiranja srpskog naroda, jer "iskustvo nas uči da kosovske institucije, kao i do sada, neće ništa učiniti".

"Vreme za saopštenja je prošlo, potrebne su nam jasne i pravovremene akcije koje će sprečiti egzodus srpskog naroda", naglašava se u saopštenju Srpske liste.

Danas oko podneva jedno lice albanske nacionalnosti pucalo je iz pištolja u centru sela Donja Bitinja i postavilo venac na kuću Svetislava Stojkovića.

"Ovaj, ničim izazvan incident izazvao je uznemirenje srpskog naroda u opštini Štrpce, u kojoj su i dalje sveža sećanja na prošlogodišnje Badnje veče kada je albanski pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga pucao i teško ranio Stefana i Miloša Stojanovića", ističe se u saopštenju.

Srpska lista podseća da za napad na Stefana i Miloša do danas albanski pripadnik KBS nije kažnjen, pa se današnji novi incident dogodio, jer se stekao utisak da je oružani ili bilo kakav drugi napad na Srbe dozvoljen i da za takva dela nema nikakve odgovornosti.

Ovakav pritisak na srpski narod u Sirinićkoj župi i učestali incidenti su direktna posledica antisrpskog narativa režima Aljbina Kurtija čije institucije svakoga dana krše prava srpskog naroda i time daju primer drugim esktremistima da mogu da se ovako ponašaju prema Srbima, napominje Srpska lista.