14. mart 2024 13:07

Đukić Dejanović uručila 25 nagrada pobednicima likovnog konkursa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović uručila 25 nagrada pobednicima likovnog konkursa

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uručila je danas 25 nagrada predškolcima i učenicima osnovnih škola širom Srbije, koji su pobedili na likovnom konkursu "Igra i drugarstvo na krilima poštovanja i uvažavanja".

Đukić Dejanović je iskazala zadovoljstvo što ima priliku da uruči nagrade pobedicima konkursa, čiji se radovi nalaze na kalendaru Ministarstva prosvete.

"Želeli smo da dodatno podstaknemo likovno stvaralaštvo i kreativnost kod dece i učenika i da njihov talenat prikažemo na kalendaru Ministarstva prosvete. Na naše zadovoljstvo na konkurs je pristiglo mnogo radova talentovanih učenika osnovnih škola i dece iz predškolskih ustanova iz različitih delova Srbije. To je članovima komisije otežalo zadatak da izaberu najbolje među najboljima", rekla je Dejanović u Osnovnoj školi Sveti Sava u Beogradu, gde je uručila nagrade pobednicima.

Ona je iskazala zahvalnost Grafičko-medijskoj školi i njenim učenicima koji su uradili idejno rešenje kalendara sa izabranim radovima, pripremu za štampu, kao i štampu.

"Želim da istaknem da u Srbiji ima mnogo talentovanih i darovitih učenika koji ostvaruju izvanredne rezultate u različitim oblastima, a koji treba da budu još vidljiviji. Ministarstvo prosvete je upravo iz tih razloga na početku ove školske godine donelo Stručno uputstvo za prepoznavanje, podršku i praćenje obrazovanja i vaspitanja učenika i učenica sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima, čime su prvi put na jednom mestu objedinjeni svi načini praćenja uspeha talentovanih učenika", navela je ona.

Dodala je da Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete nastoje da unaprede sistem za podršku i praćenje učenika i učenica sa izuzetnim sposobnostima kako bi im omogućili da razviju svoje kapacitete.

"Svim učenicima u Srbiji omogućeno je da svoje znanje, pored škole, predstave i na takmičenjima sa svojim vršnjacima iz iste generacije, koja se svake školske godine organizuju za sve učenike, od školskog do svetskog nivoa", rekla je ministarska.

Navela je da je u školskoj 2022/2023. godini, na svim nivoima takmičenja i smotri za učenike osnovnih škola učestvovalo kao i prethodnih godina, više od 60 odsto učenika osnovnoškolskog uzrasta.

"Uspesi učenika istaknuti su i na platformi "Takmičari generacije". Tu su istaknuti uspesi učenika na takmičenjima republičkih i međunarodnih nivoa što će ujedno predstavljati bazu podataka za dalju promociju učenika, njihovih rezultata i takmičenja, ali i obrazovnih politika koje su usmerene na to da učenici dostižu svoje maksimalne kapacitete i budu uspešni članovi našeg društva", rekla je ministarka.