15. mart 2024 14:19

Peter Stano: Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održan u utorak u Briselu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Peter Stano: Sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine biće održan u utorak u Briselu

Foto: Tanjug video

BRISEL - Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je danas da će u utorak, 19. marta, biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, na kojem će se razgovarati o odluci takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara, ali i drugim hitnim pitanjima u okviru dijaloga.

Stano je na brifingu za novinare, na pitanje Tanjuga kada će biti održana nova runda dijaloga i koje će biti glavne teme sastanka, rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pozvao glavne pregovarače u Brisel kako bi nastavili razgovore o odluci takozvane Centralne banke Kosova o ukidanju dinara. 

"Imaćemo još jedan sastanak u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU sledeće nedelje. Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak pozvao je u utorak glavne pregovarače da dođu u Brisel da nastave razgovore, pre svega da nastave razgovore započete pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova u vezi sa dinarom", naveo je Stano.

On je dodao da su tokom prethodnog sastanka u Briselu, na kojem se razgovaralo o odluci tzv. CBK o ukidanju dinara, rešena određena pitanja i dotaknute su neke teme, ali da su ostala neka koja treba da se prate.

"Ovo je nastavak, ali u ovoj fazi sa glavnim pregovaračima obe strane", rekao je Stano i ocenio da je sastanak u februaru, na kojem je Beograd prestavljao glavni pregovarač Petar Petković, a Prištinu predstavnici tzv. CBK, bio dobar sastanak, na koji su strane poslale koga su smatrale najprikladnijim za razgovor nakon odluke tzv. CBK o ukidanju dinara. 

On nije želeo da komentariše izjave prištinske vlade u vezi sa njenim učešćem u prethodnom krugu razgovora, ali je dodao da su pozvali obe strane i prepustili njima koga će poslati da se pozabavi pitanjem koje je nastalo, kako je rekao, "kao rezultat neusklađenosti i vrlo jednostrano stvorenih problema u dijalogu".

"Ali je dobro što smo počeli da se time bavimo u okviru dijaloga. Tako da će ovo biti nastavak, jedno od nekoliko pitanja na dnevnom redu sledećeg utorka", i dodao da je "sveukupna primena takozvanog Ohridskog sporazuma jedno od najhitnijih pitanja" i da će se u razgovoru dotaći i nekih njegovih aspekata.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da nije uspeo da ubedi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotrebe dinara, ali da se nada da će se na sastanku glavnih pregovarača u utorak u Briselu naći rešenje.