21. mart 2024 13:21

Ferguson: Trgovinska razmena između Srbije i Britanije u konstantnom rastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ferguson: Trgovinska razmena između Srbije i Britanije u konstantnom rastu

Foto: Shutterstock.com/Sergey Nivens, ilustracija

BEOGRAD - Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je danas da je u protekle tri godine trgovinska razmena između Srbije i Britanije u konstantnom rastu od 700 miliona funti godišnje, koliko je tada iznosila i da je veoma radostan da se rast beleži u veoma modernim sektorima.

"Postoji fantastičan sektor usluga digitalizacije u Srbiji, koji gradi odličan biznis. Taj rast je organski povezan sa Britanijom. Tu, pre svega, mislim na kompanije koje planiraju da šire svoj biznis na London kao "digitalnu prestonicu" Evrope", rekao je Ferguson u emisiji "Pola sata Demostata".

Prema njegovim rečima, Srbija je veoma ambiciozna kada je reč o IT sektoru i tu postoji niz domena u kojima dve države mogu da rade zajedno.

"Mislim da su važne i velike investicije koje Vlada Srbije planira, poput veoma ambicioznog programa za EKSPO 2027. Velika Britanija će biti važan deo toga, pre svega obezbeđivanjem sredstava za podršku velikim infrastrukturnim projektima, ulaganju u obnovljive vidove energije, recimo, hidroenergiju, ili solarnu energiju", istakao je Ferguson.

On je kazao da Britanija želi da dovede još više britanskih kompanija u Srbiju.

Ferguson je naveo da svetli primeri saradnje Velike Britanije i Srbije, poput savezništva u oba svetska rata, uključujući ogroman doprinos koji su dali britanske bolničarke i doktori koji su došli tokom Prvog svetskog rata da pomognu srpskom narodu, u lokalnim sredinama, uopšte nisu zaboravljeni.

"Otkako sam došao ovde, posetio sam mesta poput Mladenovca i Kragujevca, prisustvovali smo kao ambasada i na drugim događajima, recimo, u Vranju ili Leskovcu, gde lokalno stanovništvo pamti neke od ovih priča, što me je veoma dirnulo", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, postoje i fantastične priče o partnerstvima, naročito one koje se odnose na žene, koje su imale veoma značajnu ulogu tokom Prvog svetskog rata.

"Žene poput Elzi Inglis, koja je bila škotska doktorka i koja je dovela oko hiljadu žena u Srbiju, ne samo u sred Prvog svetskog rata, nego i tokom epidemije tifusa. Bili su to doktori, bolničarke, vozači, koji su pomogli da se spasu hiljade života... Da, mislim da moramo da pričamo više o prošlosti", rekao je Ferguson.

Prema njegovim rečima odnosi između Srbije i Britanije sežu do 1837. godine.

"Dakle, mislim da je veoma važno da pričamo o prošlosti i slavimo je, ali, istovremeno, mislim da treba da razmišljamo o budućnosti i tome kako da dalje unapređujemo naše odnose na osnovu ovakvih pozitivnih priča iz prošlosti, kako da te priče dobiju svoje "moderne verzije", poručio je on.