21. mart 2024 15:06

Dora Bakojani: Nije definitivno da će se izveštaj o KiM usvojiti 27. marta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dora Bakojani: Nije definitivno da će se izveštaj o KiM usvojiti 27. marta

Foto: Shutterstock.com/MDart10, ilustracija

BEOGRAD - Glavni izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani izjavila je danas da nije definitivno da će se 27. marta usvojiti njen izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Ona je to rekla za N1 na pitanje da li je izveštaj o KiM gotov i da li će se glasati o njemu 27. marta i istakla da datum za sada nije definitivan.

"Nemamo vremenski rasopored, brojni preduslovi moraju da se ispune dok izveštaj ne bude spreman. Sigurna sam da ste o tome izvestili. Imali smo jedan veliki uspeh u regionu prethodnih dana, a to je povraćaj imovine manastira Visoki Dečani ali i najvažniji korak za zaštitu SPC i to pokazuje jasan znak da postoji namera vlasti u Prištini da se povinuju vladavini prava i krenu u neophodne reforme radi bezbednog statusa srpske manjine", rekla je Bakojani.

Dodala je da je potpuno svesna da postoji i dalje dugačak spisak nerešivih predmeta vezanih za demokratiju i ljudska prava na KiM i snažan otpor Prištine na raznim frontovima.

"Sve te zabrinutosti u vezi sa demokratskim statusom situacije srpske manjine, sve će detaljno biti spomenuto i u izveštaju koji sam pomenula", rekla je ona.

Kada izveštaj bude izglasan, onda će se ići na Pralamentarnu skupštinu za još jedno glasanje, rekla je Bakojani i dodala da će preporučiti nadzor nad KiM od strane Saveta Evrope, odnosno postmonitoring proces koji može da počne ukoliko Savet ministara nastavi sa svojim glasanjem.

Bakojani je pojasnila da je postmonitoring proces u okviru koga kolege iz političkog Komiteta prate svaki korak koji mora da se primeni ispred Saveta Evrope.

"Priština mora da pristane da će primeniti te korake u narednim mesecima, tako se radi u svim zamljama, tako će biti i nadzirano i na Kosovu u slučaju da Komitet ministara odluči da prihvati Kosovo u članstvo SE", rekla je bakojani.