12. januar 2023 15:11

Nemački ambasador u Prištini: Saglasan sam sa Šoleom, krajnje vreme da se formira ZSO

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemački ambasador u Prištini: Saglasan sam sa Šoleom, krajnje vreme da se formira ZSO

Foto: Shutterstock.com/Andrii Lutsyk, ilustracija

PRIŠTINA - Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je danas da se u potpunosti slaže sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom da je krajnje vreme da se primene svi sporazumi potpisani u Briselu, uključujući i sporazum o formiranju ZSO, ali u skladu sa kosovskim ustavom.

"U potpunosti se slažem sa višim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom da je krajnje vreme da se svi briselski sporazumi brzo primene, uključujući uspostavljanje ZSO u skladu sa Ustavom Kosova. Kosovski predlog još uvek ne postoji”, naveo je Rode na Tviteru.

Rode je ocenio i da povlačenje Srba sa KiM iz prištinskih institucija nije u skladu sa sporazumima iz Brisela i zatražio da se oni pod hitno vrate u institucije.

"Potreban je hitan povratak i treba da ga svi omoguće. Želim da naglasim da su EU i SAD u potpunosti tu usklađeni", poručio je Rode.

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je ranije u Prištini da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da SAD ne daju podršku aranžmanima koji su suprotni odlukama ustavnog suda u Prištini.