12. januar 2023 16:32

Miloš Nikolić: Poruka Šolea o formiranju ZSO je veoma značajna

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Nikolić: Poruka Šolea o formiranju ZSO je veoma značajna

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Urednik medijskog portala Talas Miloš Nikolić ocenio je danas da je poruka o neophodnosti da se forimira Zajednica srpskih opština, koju je preneo viši savetnik Stejt departmenta Dereka Šolea prilikom posete Prištini veoma značajna, jer dolazi sa visokog nivoa.

Nikolić je u izjavi Tanjugu kazao da ta poruka nije iznenađujuća i da se i ranije čula od američkih zvaničnika.

 

 

"Značajno je to što ona dolazi sa višeg nivoa u odnosu na ono što su do sada ponavljali američki ambasador Kristofer Hil i specijalni izaslanik Gabrijel Eskobar. Naravno, da su ga čuli u Prištini i ne postoji dilema da je angažovanje Amerike u briselskom prcesu faktor ubrzanja, ali i disciplinovanja Prištine", ocenio je on.

Dodaje da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nekim svojim "ad hoc manevrima" pokušavao da promeni agendu pregovora i da kao najvažnije nametne pitanje međusobnog priznanja.

"To mu nije uspelo i više puta je ponovljeno to da preuzete obaveze potpisanim sporazumima moraju da se ispune, pa da tek posle toga može da se priča o drugim temama koje predstoje", rekao je Nikolić.

Navodi da očekuje da će u prvoj polovini ove godine doći do suštinskog mehanizma za zaštitu prava srpske zajednice na KiM.

"Da li će ono da se zove ZSO ili drugačije, to pitanje je manje važno od supstance", objašnjava Nikolić.

Upitan kako tumači povećano interesovanje SAD i slanje delegacije na višem nivou, Nikolić ističe da se vidi drugačiji pristup Amerike Srbiji, pa i samom regionu.

"Čini mi se da od Dejtonskog sporazuma nije sazrelo tako jako uverenje u američkoj diplomatiji koje polazi od toga da mora na neki način da se uvaži legitimnost jednog od važnih ciljeva politike Srbije, a to je zaštita prava Srba svuda u regionu", kazao je Nikolić.

Naglasio je da je u globalnom kontekstu važno šta se dešava na ratištu u Ukrajini.

"Američki interes ovde, pre svega, jeste jedan viši nivo stabilnosti koji podrazumeva to da nije dovoljno samo da postoji mir i da strane međusobno ne ratuju trenutno, već je potrebno ostvariti dugoročnost tog mira", ističe Nikolić.

Dodaje da su SAD prepoznale da je ključni izazov za nestabinost u regionu energetska ranjivost, pre svega Srbije.

"Usled zavinosti od jednog snabdevača u ovom slučaju Rusije, Amerika prepoznaje da Rusija može da koristi pitanje energetike kao neku vrstu pritiska da utiče na politiku Srbije. U tom smislu oni energetiku vide kao prioritet. Sa druge strane Amerika snažno podržava inicijativu 'Otvoreni Balkan' i reginalno-ekonomske integracije koje imaju za cilj stvaranje regionalnog tržišta", objašnjava Nikolić.

Na pitanje da li će moći da se održi pozicija Srbije da ne uvede sankcije Rusiji i ne prizna Kosovo, Nikolić kaže da misli da hoće.

"Od nas niko ne traži da priznamo Kosovo. Amerika vodi pragmatičnu spoljnu politiku i oni znaju šta je moguće da se ostvari, kada i pod kojim uslovima", navodi on.

Smatra da fokus neće biti na tome i pored toga što Kurti izričito traži da to mora prvo da se reši, pa da se iz toga izvedu sva pitanja, dok je pristup Srbije, kako kaže, obrnut.

"Mislim da rečnik američke diplomatije jeste precizan i treba da se čita pažljivo i oni ne insistiraju na tome da mora prvo da se dođe do međusobnog priznanja", navodi on.

Ocenjuje da se ide na varijantu oslanjanja na ekonomiju koja bi trebalo da promeni kontekst za političke probleme.

Upitan da li je usvojena Odluka odbora EP o viznoj liberalizaciji za tzv. Kosvo korak u pravcu nezavisnosti, Nikolić odgovara da to ne znači mnogo.

"Vizna liberalizacija je dobra stvar, ja podržavam slobodu kretanja ljudi, roba i kapitala. Imate države EU koje nisu priznale Kosovo i uvođenje vizne liberalizacije neće izvršiti uticaj na Španiju da prizna Kosovo", smatra Nikolić.

Ističe da Srbija mora da shvati da je u njenom najvećem interesu da razvije najbolje moguće odnose sa Amerikom, kao i da očekuje da se ti odnosi ostavare najpre u energetici i preko sektorski strateških partnerstava.

"Tako će sve više jačati odnos Srbije sa Amerikom, a samim tim će pozicija Prištine da slabi. Njihova pozicija je utemeljena na tome da smo mi neprijatelji Amerike i sateliti Putinove Rusije. Zbog toga Amerika nas sa posebnom pažnjom tretira kao neku vrstu opsanosti", kaže.

Ocenjuje da zvanični Breograd produbljuje stabilnost i saradnju sa SAD kroz nove investicije u oblasti energetike, kao i na polju infomacionih tehnologija.

 

Na pitanje da li put Beograda do Vašingtona vodi preko Brisela, Nikolić kaže da j izvesnije da put do Brisela vodi preko Vašingtona.

"Činjenica je da naše krajnje odredište jeste EU, to je strateška orjentacija ne zbog nekog spoljnog faktora, nego što je to u interrsu građana, našeg društva i privrede", zaključio je Nikolić.