25. mart 2024 14:57

Vlade Radulović: Teroristički napad u Moskvi je propust bezbednosnih službi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Teroristički napad u Moskvi je propust bezbednosnih službi

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je danas da je u slučaju terorističkog napada na tržni centar Krokus siti hol u Moskvi, koji se dogodio u petak veče, reč o apsolutnom propustu bezbednosnih službi.

On je za Tanjug rekao da sistem obezbeđenja objekata ili događaja koji okuplja više stotina ili hiljada ljudi, naročito u situaciji kada je zemlja u ratu, mora da bude na višem nivou, i dodao da smatra da će u skladu sa tim obaveštajno bezbednosni sektor i bezbednosna zajednica Ruske Federacija u nekom trenutku morati da pruži neke odgovore za to i da snose posledice.

"Istraga će pokazati ko stoji iza ovog napada. Šta je pozadina svega i to će se pretpostavljam videti kroz istragu. Jedan segment je to da li je neko uzeo novac, ovoliko hiljada rubalja, ili onoliko, ali postavlja se zapravo pitanje šta je stvarni cilj onoga ko je odlučio da angažuje neke ljude, dao im oružje i poslao ih da izvrše taj zločin koji su izvršili", naveo je analitičar.

Radulović kaže da će odgovor Rusije na ovaj teroristički napad zavisiti od ključnog pitanja ko stoji iza svega toga, podsetivši da je odgovor SAD nakon 11. septembra 2001. godine bio napad na Avganistan.

"Pitanje je ko je u ovom slučaju u pozadini svega, bilo je odgovora, ali je taj odgovor podrazumevao ili čečenske ratove ili hapšenje većeg broja ljudi, šta će sada biti, ostaje da se vidi", dodao je on.

Komentarišući bezbednosnu situaciji u Srbiji i mere koje su preduzete nakon masakra u Moskvi, Radulović je ocenio da se bezbednosna situacija u Srbiji dobra i da obaveštajne i bezbednosne službe dobro rade svoj posao, zbog čega smatra da građani nema potrebe da strahuju.

"S druge strane, nismo mi baš toliko interesantna država za teroriste, jer ovde postoji jedan momenat zvučnosti koji je terorističkim organizacijama ili grupama jako bitan, a to je da njihov događaj odjekne. Iz te perspektive posmatrano, ne bi trebalo da bude nekog preteranog razloga za brigu, ali službe moraju da budu budne i na oprezu, jer ne postoji ni jedna tačka danas na zemaljskoj kugli koja je u apsolutnoj meri sigurna od terorizma", istakao je on.