25. mart 2024 15:43

Vlade Radulović: Status pridruženog člana Prištine u PS NATO ne menja situaciju na terenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vlade Radulović: Status pridruženog člana Prištine u PS NATO ne menja situaciju na terenu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Vojni analitičar Vlade Radulović ocenio je danas povodom odluke Stalnog odbora Parlamentarne skupštine NATO-a da Priština dobije status pridruženog člana PS NATO, da to neće umnogome promeniti situaciju na terenu, dodajući da to nije neka novina, imajući u vidu da već godinama provejava pitanje potencijalnog članstva tzv. Kosova u NATO.

Radulović za Tanjug kaže i da je teško dati zdravorazumski komentar posebno ako se pogleda sve ono što su građani Srbije preživeli 1999. godine i posledice sa kojima se i dan danas suočavaju.

"Ako je nekom stalo da razvijamo i gradimo neke dobre odnose, onda bi valjda trebalo malo i da povede računa oko nekih poteza. Nije to nikakva novina, nemojte da se zavaravamo. I to pitanje potencijalnog članstva Kosova u NATO provejava već godinama unazad ili ako hoćete već od 2008. godine, ako ne pre, da se zadržimo na tom februaru 2008", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, mnogi će ponuditi različita objašnjenja i rešenja, ali treba pogledati kroz onu najosnovniju prizmu - dok smo se mi ovde sećali žrtava i tugovali za nastradalima, Priština je to slavila.

Na pitanje da oceni kako će odluka PS NATO uticati na bezbednost u regionu i šta konkretno ovo znači za Prištinu, Radulović ocenjuje da ne bi previše mistifikovao i neće umnogome promeniti situaciju na terenu, ali će možda potencijalno narušiti neke uspostavljene odnose iz perspektive Srbije prema drugima.

"Ali suštinski neće doći do nekih značajnijih promena. Sa druge strane, oni koji posmatraju to kroz prizmu Prištine, oni će reći da se na taj način dodatno stabilizuje bezbednosna situacija, zato što tobože oni strahuju od neke srpske invazije", naveo je Radulović.

Kako kaže, ostaje da se vidi koja će konačna odluka da bude, kako se to popularno kaže, zvaničnog Beograda, odnosno donosilaca odluka.

" Jedan od mogućih scenarija jeste i povlačenje. Da li je rešenje da napustite, pa ne znam, bolje je da budete negde gde se priča, pa da pokušate direktno na taj način nečemu da doprinesete i da lobirate za vaše interese, nego da vas tamo nema, jer kako se kaže, gde mačaka nema, miševi kolo vode, tako bi bilo u ovom slučaju", ocenio je Radulović.