26. mart 2024 14:05

Miroslav Bjegović: Nakon otkrivanja naručioca napada u Moskvi može da usledi sukob širih razmera

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miroslav Bjegović: Nakon otkrivanja naručioca napada u Moskvi može da usledi sukob širih razmera

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Stručnjak za bezbednost i specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović ocenio je danas da nakon oktivanja naručioca terorističkog napada u Moskvi može da usledi sukob širih i nezapamćenih razmera.

On je za Tanjug rekao da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da su teroristički napad u Moskvi izveli radikalni islamisti i da će ruske službe učiniti sve da ustanove zašto su teroristi nakon zločina pokušali da pobegnu u Ukrajinu i ko ih je tamo čekao, ukazuje da prvi put sami izvršioci terorističkog napada nemaju strogo veze sa radikalnim verskim Islamizmom, već da se radi o plaćenicima.

"To je ono što je za razmatranje zato što pri izvođenju ovakvog terorističkog akta po prvi put imamo poprilično jaku podršku obaveštajne akcije koja je organizovala jedan ovakav teroristički napad u smislu nabavke naoružanja, biranja ljudstva, dovođenja na prostor gde treba da se izvrši napad, zatim pravce povlačenja o čemu je govorio Putin. To nas dovodi na zaključak da je u ovom napadu učestvovala neka ili dve, moćne države sa svojim obaveštajnim sistemom", izjavio je Bjegović.

Dodaje da to zabrinjava ne samo Rusiju nego i svaku zemlju koja je svoja, samostalna, nezavisna, koja vodi takvu vrstu politike, zbog čega se, napominje Bjegović, postavlja pitanje da li te zemlje mogu da budu kažnjene ako ne vode politiku onako kako im to nameću veliki.

Kako je naveo, iz svih pređašnjih terorističkih napada se vidi da su na meti teroristia bile sve velike države koje su vodile neku vrstu politike koja nije odgovarala terorističkim organizacijama iz onih zemalja iz kojih oni potiču.

"Terorističke napade smo imali na prostoru Evrope manje više videli u svim većim gradovima. Poslednji je bio čak i u Beču, videli smo to i u Velikoj Britaniji i SAD što znači da terorizam može da se desi bilo gde, na bilo kojem mestu u bilo koje vreme i da ga je jako teško kontrolisati. Postoji preventivni rad bezbednosnih službi, ali kada su u pitanju usamljeni vukovi to je jako teško kontrolisati", naglasio je on.

Bjegović smatra da je iza terorističke akcije u Moskvi stajala jedna obaveštajna služba koja je kreirala događaj, a da su izvršioci bili obični, ali obučeni ljudi koju si bili spremni da izvrše takav zločin.

"Poučeni ovim siksutvom, mislim da zemlje koje su nezvaisne, vode svoju politiku, koje nisu u nekim vojnim blokovima mogu razmišljati da li može doći do ugrožavanja njihove bezbednosti zato što ih oni nazivaju neposlušnim zemljama, a poneke države, kao i našu, nazivaju neopravdano malom Rusijom", poručio je on.

Komentarišući ponudu francuskog predsednika Emanuela Makrona za proširenje saradnje francuskih i ruskih obaveštajnih službi u cilju što bržeg pronalaženja svih krivaca za teroristički napad u Moskvi, Bjegović je rekao da jedina mogućnost za borbu protiv terorizma jeste iskrena, profesionalna, bliska saradnja između svih bezbednosnih i obaveštajnih službi na svetu, istakavši da se u praksi pokazalo da nema uvek iskrene i dobre razmene informacija o toj vrsti bezbednosnog problema.

"To nam ukazuje da te terorističke ćelije, grupe, spavače koje imamo u našem okruženju na prosotru Kosovu i Metohiji i Bosne i Hercegovine, koji se aktiviraju po potrebi, interesantno je za ramišljanje posle ovog slučaja u Moskvi, ko ih aktivira, nadzire i upotrebljava u neke prljave poslove", istakao je Bjegović.