31. mart 2024 12:42

Linta: Navršavaju se 33 godine od pogibije Rajka Vukadinovića, borca za slobodu krajiških Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Navršavaju se 33 godine od pogibije Rajka Vukadinovića, borca za slobodu krajiških Srba

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je da se danas navršavaju 33 godine od pogibije pripadnika milicije SAO Krajine Rajka Vukadinovića (32), koji je sa svojim saborcima branio područje Korenice i Plitvičkih jezera od namere pripadnika hrvatske specijalne policije da nasilnim putem uspostave vlast.

"Rajko Vukadinović je bio prva žrtva agresije proustaškog režima Franje Tuđmana na srpski narod na području Krajine", naveo je Linta, dodajući da treba da budemo ponosni na Rajka Vukadinovića koji je bio borac za slobodu krajiških Srba, a ne terorista, kako ga nazivaju u Hrvatskoj.

Podsećajući da se na Plitvičkim jezerima 31. marta 1991. godine desio prvi oružani sukob između hrvatskih specijalaca i pripadnika milicije SAO Krajine, Linta navodi da je tokom te akcije hrvatska policija zarobila 17 Srba koji su mjesecima svirepo mučeni, sve do razmene u avgustu iste godine, saopštio je Savez Srba iz regiona.

Linta ističe da je agresivna akcija hrvatskih specijalaca na Plitvička jezera jedan u nizu dokaza da Tuđmanov režim nije imao političku volju da počne suštinski dijalog sa Srbima i istinski poštuje njegova ustavna, nacionalna, političkih i kulturna prava.