5. april 2024 10:13

Srpske stranke sa KiM protiv učešća Srba na popisu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srpske stranke sa KiM protiv učešća Srba na popisu

Foto: Shutterstock.com/Milan Adzic, ilustracija

KOSOVSKA MITROVICA - Srpske stranke na KiM - Srpska lista, Partija kosovskih Srba, Srpski narodni pokret i Srpska demokratija protive se učešću Srba na popisu stanovništva koji je danas počeo na Kosovu i Metohiji, a neke od njih traže odlaganje procesa do daljeg.

Srpska lista poručila je danas premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu na KiM u organizaciji Kurtija, kojim želi da potvrdi svoj  uspeh u proterivanju Srba.

Kako se navodi ta odluka je doneta imajući u vidu višegodišnju represiju režima Kurtija nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa ovih prostora.

"Učestvovanje u procesima koje organizuje Kurti bilo bi najveće poniženje za srpski narod u trenutku kada je taj isti Kurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate, onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Kosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo tog procesa. 

Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasično zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji je pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom, navela je Srpska lista i dodala da više od 4.000 dana Srbi čekaju formiranje ZSO što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa.

"Po kom zakonu se desetine Srba nalaze u kazamatima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode? Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin?", upitala je Srpska lista.

Istovremeno Srpska lista je pozvala i međunarodnu zajednicu da prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza "razumevanja" i skromnih, anemičnih saopštenja.

"Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Kurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti", navodi se u saopštenju.
Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića saopštila je da je popis neprihvatljiv jer dolazi u politički i bezbednosno najizazovnijem i najnepovoljnijem vremenu za Srbe i pozvala Srbe da ga bojkotuju.

U saopštenju stranke na Fejsbuku navodi se da je na severu KiM i dalje na snazi odluka prištinskih vlasti o "specijalnoj antiterorističkoj operaciji", da vlada potpuna neinformisanost građana u vezi popisa i da prištinske institucije nisu sposobne da sprovedu ovaj proces na valjan način.

"Zbog ovih i mnogih drugih negativnih procesa izazvanih jednostranim potezima Vlade Kosova, ne ostaje nam drugi izbor već da pozovemo naše sugrađane Srbe da: Bojkotuju predstojeći popis, ne ustupaju nikakve podatke popisnim timovima, u potpunosti izbegnu i ignorišu sve radnje vezane za popis stanovništva. Ovo nije popis stanovništva, ovo je želja Aljbina Kurtija da proveri uspeh svoje represivne politike prema Srbima i vidi u brojevima koliko Srba je uspeo da protera od 2021 godine", navela je stranka.

Srpski narodni pokret ZP smatra da je apsolutno neprihvatljivo ulaziti u takav proces u ovom trenutku, pre svega zbog jednostranih odluka, raspoređivanja specijalnih jedinica na Severu, zabrane dinara i ugrožavanja egzistencije, a "bez realne nade za bolje sutra".

Navode da je ovaj trenutak apsolutno neprihvatljiv da bi se popis sproveo u sredinama u kojima živi srpski narod, kao i da su svakodnevno maltretiranje, provokacije i progon kroz montirane sudske procese i neosnovane optužnice, dovele do toga da svakodnevno sve veći broj građana srpske nacionalnosti napušta KiM.

"Uslovljavanjem da će svi koji bojkotuju popis biti kažnjavani, jasno se naglašava da vlast u Prištini želi da nastavi sa represijom i nasilnim postupanjem što je jasan pokazatelj da žele da se većina naših građana koji su su bili primorani da napuste svoja ognjišta i nisu bili u mogućnosti da izvade lična dokumenta ne popiše pa time izgubi svako pravo na povratak i zaštitu uzurpirane imovine", navela je stranka.

Zbog svega toga, oni traže da se ta odluka suspenduje i popis odloži sve dok se kroz dijalog u Briselu ne postigne kompromis po pitanju formiranja ZSO, povratka naših sugrađana, i dok se ne vrati funkcionalnost institucija i prekine sa kršenjem osnovnih ljudskih prava srpskom narodu.

Srpska demokratija Aleksandra Arsenijevića saopštila je da neće podržati popis i traže njegovo odlaganje za "neka bolja vremena".

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici stranke postoji 1.000 razloga zbog kojih taj proces ne može da se podrži, među kojima su to što nije vreme da se narod iz srpske zajednice popisuje u trenutku kada postoji problem sa odlukom tzv CBK o ukidanju platnog prometa, kada većinu popisivača u većinski srpskim sredinama ne čine Srbi, kada postoji ozbiljan odliv Srba sa KiM zbog institucionalnog nasilja i kada je poverenje u prištinske institucije od strane našeg naroda nepostojeće.

Takođe, navode, problem je i što zvanične vlasti u Prištini pokušavaju da pre "formiranja ZSO" malverzacijama svedu broj Srba na broj statističke greške, što bi  upotrebili kao argument za neosnivanje iste i što Srbima kao narodu otimaju sve ingerencije i krše sve mehanizme zaštite.