8. april 2024 12:11

Dragoljub Kojčić: Prijem Vučića u Parizu pokazuje da se EU ne može zaokružiti bez Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragoljub Kojčić: Prijem Vučića u Parizu pokazuje da se EU ne može zaokružiti bez Srbije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas, povodom sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Francuske Emaulenom Makronom koji je najavljen za danas u Parizu, da Makron u ovom trenutku vodi najsamostalniju politiku u kontekstu političkog zapada i EU i istakao da sam prijem predsednika Vučića na Jelisijskim poljima pokazuje da se pridaje značaj Srbiji i da se shvata da EU u vrednosnom i političkom smislu ne može da se zaokruži bez Srbije.

"Srbija je veoma značajan pratner ne samo EU, nego i u percepciji Makrona", rekao je on za Tanjug i istakao da, kada se uzme svih 14 oblasti koje su pomenute za saradnju između dve zemlje, odmah treba istaći da ne bi bilo saradnje u proizvodnji oružja da nas Francuska percipira kao neprijatelje.

Kojčić smatra da Makron kao veliki politički igrač u svetskim razmerama, a predsednik Vučić kao takođe veliki politički igrač bez kog se ne može zamisliti perspektiva ovog dela Evrope, možda vode istorijske razgovore sa stanovišta budućnosti sveta.

Dodaje da je između istoka i zapada, između kojih postoji visoka konfrontacija sa globalnim ratnim pretnjama, možda Srbija prilika da se napravi "rupa u zidu", odnosno da dijalog istoka i zapada ide preko Srbije.

"Mislim da predsednik Makron sve to ima u vidu i da je poziv predsedniku Vučiću, u stvari, izraz jedne sasvim nove politike koja garantuje budućnost čitavoj Evropi, a ono što je za nas najvažnije pretpostavka da će se i položaj Srbije upravo popraviti", ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje koliko Makron razume poziciju Srbije i da li on može sa svojim uticajem u EU da pomogne da se spreči ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, Kojčić kaže da Makron može mnogo da pomogne i da će pokušati da iskoristi svoj autoritet koliko god može, ali napominje da on ima ograničenja političkog konteksta u kom deluje, a to su briselske intitucije u kojima većina nije naklonjena Srbiji.

"Srbija u ovom času u Makronu ima jedan koridor ostvarivanja interpretacije svojih stavova, što do sada nismo imali. Ne treba biti naivan i očekivati da bilo koja institucija na autoritet jednog od lidera može da promeni svoje stavove, pa ni Evropski parlament i Brisel, ali je najvažnije otškrinuti vrata i započeti razgovore", smatra on.

Kojičić kaže da, osim Francuske, postoji i jedan klub zemalja koje samostalno razmišljaju i koje prepoznaju da bi ulazak tzv. Kosova u SE i eventualno donošenje antisrpske rezolucije u Generalnoj skupštini UN povodom Srebrenice bio anticivilizacijski korak.