8. april 2024 14:50

Gradonačelnik Bora najavio trodnevnu žalost zbog ubistva Danke Ilić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Gradonačelnik Bora najavio trodnevnu žalost zbog ubistva Danke Ilić

Foto: Tanjug/video

BOR - Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić danas je najavio da će u narednom periodu, kada za to bude prilika i trenutak, biti proglašena trodnevna žalost zbog ubistva dvogodišnje Danke Ilić.

Gradonačelnik je naveo i da je direktor "Vodovoda" Bor Goran Pavić podneo ostavku iz moralnih razloga i jer kako je rekao, "ne može sve ovo da podnese", a nakon što su dvojica radnika tog javnog preduzeća uhapšena zbog sumnje da su ubili devojčicu.

  Govoreći na konferenciji za medije povodom ubistva devojčice, Milikić je naveo da očekuje i veruje da će sud i tužilaštvo odgovornima dati maksimalne kazne zatvora.

  "Mislim da je vreme da se za ovakve zločine razmišlja o promeni zakona, da se mnogo oštrije i mnogo čvršće ti ljudi kazne. Da se to nikada ne ponovi ni u Srbiji, ni u Boru, ni bilo gde" naglasio je on.

  Naveo je i da se čuo sa ocem i bakom ubijene devojčice i izrazio im najdublje saučešće u ime grada Bora i svoje ime, dodajući da su oni jaki i da se dobro drže, koliko je to moguće u ovom trenutku.

 "Ovo je velika tuga za sve nas koji živimo ovde u Boru. Veliki bol osećamo svi, ne samo građani Bora, nego država Srbija, cela Evropa i ceo svet. Teško je kada svi znamo da mlada osoba, dete, koje nije imalo prilike da proživi život, nastrada u ovakvom monstruoznom zločinu koji su počinili neki ljudi" naglasio je Milikić .

 Gradonačelnik je pohvalio pripadnike MUP-a, navodeći da su oni uradili veliki posao i da su radili non-stop.

  "Ovo treba da nam bude nauk da kao društvo moramo da budemo više oslonjeni jedni na druge, da moramo da osećamo tu empatiju, da moramo da brinemo o ljudima oko nas" poručio je Milikić i dodao da i on ima sina od dve godine, te da su mnogi njegovi prijatelji bili uključeni u potragu.

  Novinarima i analitičarima je uputio molbu da istok Srbije, Bor i Vlahe koji žive na toj teritoriji ne stavljaju u kontekst loših ljudi, dodajući da na toj teritoriji živi 25.000 Vlaha.

 Poručio je su u mnogim državama bili strašni zločini, čiji državljani nisu okarakterisani kao ubice, to ne bi trebalo raditi ni sa Vlasima.

 Milikić je istakao da je oko 500 građana Bora bilo uključeno u potragu za Dankom Ilić, dok nisu u potpunosti potragu preuzeli pripadnici MUP-a.

  "Nadali smo se i verovali smo da ovaj scenarij koji se pominjao na početku, pogrešan, da je Danka negde živa i da je Danka kao što se pojavilo u medijima, bila u Austriji i to nam je bila nada da će biti među nama" naveo je on.

  Dvojica osumnjičenih za ubistvo Danke Ilić, J.S. i D.D. su zaposleni u "Vodovodu" i u trenutku ubistva su, kako se sumnja, upravljali automobilom tog preduzeća.

 Sumnja se da su oni automobilom devojčicu udarili, zatim je stavili u kola i odneli je na deponiju.

  D.D. je priznao ubistvo u tužilaštvu dok se J.S. branio ćutanjem, i nakon saslušanja im je određen pritvor do 30 dana.

  Naknadno su uhapšeni D.D. i R.D. otac i brat osumnjičenog D.D. zbog sumnje da su mu pomogli da premesti telo devojčice na za sada nepoznatu lokaciju

 Brat osumnjičenog preminuo je u Policijskoj upravi u Boru, zbog čega je Više javno tužilaštvo u Zaječaru naložilo odbukciju, dok je ocu osumnjičenog određen pritvor do 30 dana.