9. april 2024 15:12

Nemec: Do leta moguća primena odluke o viznoj liberalizaciji za Srbe sa KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nemec: Do leta moguća primena odluke o viznoj liberalizaciji za Srbe sa KiM

Foto: Tanjug/video

BRISEL - Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za ukidanje viza Srbima sa KiM Matjaž Nemec izjavio je danas da postoji mogućnost da do početka leta počne primena odluke o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša na KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.

Nemec je za Tanjug, nakon što je odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) odobrio putovanja bez viza u EU za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, rekao da sledi da se do kraja aprila potvrdi ova odluka na plenarnoj sednica EP u Strazburu.

"Danas je odbor potvrdio, a sad idemo na plenarnu sednicu u Strazburgu. Do kraja meseca potvrdićemo ovu odluku i onda možda da se implementira do početka ovog leta. Takve su naše ambicije. Procedura stvarno ide brzo", rekao je Nemec.

On je pozdravio ovu odluku kojom se, kako je naveo, "otvara put za ukidanje viznog režima za poslednju kategoriju građana na Zapadnom Balkanu", dodaje se u saopštenju njegovog kabineta.

"Ova odluka znači jednak tretman, čemu stalno težimo u parlamentu, a proširuje pravo na besplatno putovanje i srpskim stanovnicima sa Kosova", naveo je Nemec nakon glasanja.

Nemec je podsetio da je Evropska komisija zatražila izdavanje ovih "specijalnih pasoša" i da su Srbi sa KiM, nakon što je 1. januara na snagu stupila vizna liberalizacija za nosioce kosovskih pasoša, ostali bez prava koje imaju svi ostali građani Zapadnog Balkana, što, naglasio je, može da predstavlja diskriminaciju.

"Ali na to ne smemo i ne možemo da pristanemo, jer je to problem koji je u suštini stvorila Evropa. I Evropa je stoga dužna da to eliminiše. Zato podržavam i pozdravljam odluku", rekao je Nemec.

On je dodao da je, tokom pregovora, "nekoliko strana želelo da politizuje ovo - suštinski tehničko - pitanje".

Nemec je naglasio da vizna liberalizacija za Srbe sa KiM "nije i ne može biti žrtveno jagnje ili rešenje za odnose" između Beograda i Prištine ili za normalizaciju odnosa.

"Ova odluka je samo pragmatičan način da se osigura jednak tretman za sve. I moramo ga tretirati kao takvog. Na kraju, ali ne i najmanje važno, možemo samo da se nadamo da će obe strane pronaći političku volju da nastave dijalog i proces normalizacije bez obzira na sve. U međuvremenu, ispravno je sve građane na Zapadnom Balkanu tretirati pod istim uslovima", poručio je Nemec.

On je napomenuo da ova "tehnička odluka" nije pokušaj rešavanja spora između Beograda i Prištine već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman.

"Nadam se da će to brzo biti usvojeno pre izbora za EU od 6. do 9. juna" ​, naveo je Nemec.

Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) usvojio je danas nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a koji je podneo Nemec.

Za podršku bezviznom režimu putovanja u EU do 90 dana za nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije glasalo je 34 poslanika EP-a, sedam je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Ovom odlukom osigurava se da ceo region Zapadnog Balkana ima isti vizni režim za putovanja u EU, saopštio je EP.

Nemec je početkom marta ove godine izradio nacrt izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, u kojem je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u EP bez amandmana i u aktuelnom sazivu.

Nemec je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM izradio nakon što ga je Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove imenovao za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM.

Poslednja plenarna sednica EP, na kojoj se očekuje glasanje o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, trebalo bi da bude održana od 22. do 25. aprila u Strazburu, a potom bi o ovoj odluci trebalo da glasaju ministri u Savetu EU.

Srbi sa KiM, koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, jedini su kojima je i dalje potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara 2024. godine.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila da se pokrene procedura da se viznom liberalizacijom obuhvate i građani KiM, koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije.