11. april 2024 10:46

Marko Matić: Mehanizmom kontrole biračkog spiska otpada argument opozicije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Matić: Mehanizmom kontrole biračkog spiska otpada argument opozicije

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić rekao je da današnjih konsultacija u Skupštini Srbije o primeni preporuke ODIHR-a očekuje da se do tančina razvije mehanizam kontrole biračkog spiska, kao i da opozicija prestane da insistira na besmislenom zahtevu da izbori budu istog dana i pristane da izađe na beogradske izbore 2. juna.

On je za Tanjug rekao da uspostavljanjem mehanizma za kontrolu biračkog spiska otpada argument opozicije da bi, u slučaju da se izbori ne održe istovremeno u svim opštinama moglo da dođe do preseljenja birača.

"Ako je uspostavljen mehanizam potpuno otpada taj argument zašto je potrebno da se održe izbori istog dana. Jasno je da nema potrebe za tim, i zakonske mogućnosti su veoma sužene, moralo bi da se ide na vanredni leks specijalis", rekao je on.

Na pitanje koliko je opozicija okupljena oko koalicije "Srbija protiv nasilja" podeljena oko konsultacija i učešća na beogradskim izborima 2. juna, Matić smatra da je jasno da deo "viđenijih" ljudi u opoziciji, koji imaju bolji rejting od predsednik Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, shvataju da je ideja o bojkotu zapravo pokušaj da se cementira sadašnji poredak unutar opozicije, odnosno da se ne dovede u pitanje vođstvo i liderstvo Đilasa koji je, prema njegovim rečima, uspostavio neku vrstu monopola.

"Međutim, iako su njihovi mediji, kapital i finansijska sredstva na njegovoj strani, svi oko njega imaju mnogo bolji rejting od njega. Oni zahtevaju istaknutiju poziciju, smenu vođstva naročito u situaciji kada je jasno da opozicija pod njegovim vođstvom ide iz poraza u poraz. Tu se vidi sve veći raskol, i kako se budu približavali rokovi za predaju izbornih lista za Beograd mislim da će taj rascep da se povećava", ocenio je on.

Matić smatra da ta koalicija neće ostati jedinstvena, već da će jedan njen deo izaći na izbore, ali dodaje i da vlast treba jasno da kaže da neće biti dodatnog odlaganja izbora zbog građana Beograda i potreba za razvoj grada.

Prema njegovim rečima, izlazak Pokreta slobodnih građana iz poslaničke grupe Stranke slobode i pravde je pokazatelj da postoji razmimoilaženje po ključnim strateškim i taktičkim pitanjima što je, kako smatra, loša i negativna poruka za njihove glasače da ne postoji jedinstvo.

"Jasno je da to nije bila posledica ranijih odluka već kasnijih mimoilaženja među njima i to je poruka njihovim glasačima da ne postoji jedinstvo, da su unutar koalicije preovladali partikularni interesi, da Đilas drugima kao lider nameće odluku koju oni ne prepoznaju da je u interesu njih i glasača", objasnio je on.

Matić očekuje da će tenzije sve više rasti, da će se raskol produbljivati, i dodaje da smatra da je ta koalicija doživela svoj istorijski kraj i da će doći do novih pregrupisavanja.