11. april 2024 11:38

Petar Vojnović:"Rafalima" dobijamo dramatičan iskorak sposobnosti uz opravdanu cenu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petar Vojnović:"Rafalima" dobijamo dramatičan iskorak sposobnosti uz opravdanu cenu

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Kupovinom "Rafala" Srbija dramatičan iskorak za sposobnosti koje opravdavaju njegovu veliku cenu, izjavio je danas povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potpisivanju ugovora za kupovinu borbenih aviona "Rafal", urednik portala "Tango Six" Petar Vojinović.

Kako je objasnio za Tanjug, višenamesnki borbeni avion "Rafal" je platforma koja u jednoj misiji može da ispuni borbene zadatke vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, odnosno dejstvovanje u vaduhu i po zemlji.

Vojinović kaže da ovaj borbeni avion trenutno ima određeni komplet elektronike, sposobnosti za elektronsko ratovanje, nadzor, situacionu svesnost, parametre koji mu omogućavaju da preživi na modernom bojištu, da bude ofanzivan u raznim zadacima, kao i nivo sposobnosti koji je neuporediv sa tehnikom koju Srbija trenutno ima.

"U ovim pregovorima će deo paketa sigurno biti i naoružanje, to je naoružanje koje je sposobno, potentno da iskoristi te njegove senzore i sposobnosti. Koliko god da to vizuelno izgleda kao relativno mala mašina, ona je toliko sposobna da je zapravo to definicija modernog ratovanja - da imate nešto brzo, sposobno, što može toliko toga da ponese, da može da se snađe na modernom bojištu koje je dramatično drugačije od ranije", naveo je on.

Vojinović je napomenuo da od osamdesetih godina ništa novo u ovoj kategoriji letelica nije bilo nabavljano, i dodao da, iako je ratno vazduhoplovstvo rešilo svoje probleme modernizacijom borbenih aviona MiG-29, oni kao platforme tehnički i tehnološki ne mogu da prežive kraj dvadesetih godina ovog veka.

"Pre tri godine su, iz potrebe, krenuli pregovori o novom višenamenskom borbenom avionu koji je definicija činjenice da ne možete imati oružane snage u 21. veku a da nemate višenamenski borbeni avion. On jeste skup, takvi artikli vojne tehnike jesu skupi, ali njihove sposobnosti su ono što se plaća", istakao je on.

Pilot Boriša Mandić izjavio je danas da je najavljena kupovina borbenih aviona "Rafal" pametna, racionalna i dobra investicija za narednih nekoliko decenija, napomenuvši da će "Rafal" biti jako važno sredstvo odvraćanja, a ne ratovanja i agresije.

"Izuzetno me raduje to što će Srbija i Vojska Srbije dobiti jednu savremenu, složenu, izuzetno vrednu, ali sposobnu mašinu, lovca, jurišnika, bombardera, koji će zadovoljiti potrebe našeg vazduhoplovstva i odbrane neba Srbije narednih nekoliko decenija", rekao je on za Tanjug.

Kako je naveo, ova letelica je savremena, složena, vrlo sposobna da izvrši svoje tri funkcije, ima moćne performanse, od toga da može da ponese dva i po puta više bojnog tereta, do brzine preko dva maha, što su, napominje Mandić, odlične performanse taktičko-tehničkih osobina što ga preporučuje da odgovara ovom prostoru.

"Siguran sam da će naši mladi ljudi vrlo brzo osvojiti tu mašinu i da će je dugi niz godina čuvati, održavati, koristiti i bezbedno, pravilno upravljati na nebeskom svodu. Verujem da ćemo mi taj posao završiti, uz jednu napomenu da će to biti veoma važno sredstvo odvraćanja, a ne napada", rekao je pilot.