12. april 2024 18:00

Milorad Stupar: Probojem Sremskog fronta srpski narod pokazao svoju veličinu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Stupar: Probojem Sremskog fronta srpski narod pokazao svoju veličinu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Osnivač 72. brigade za specijalne operacije i predsednik udruženja ratnih dobrovoljaca Srbije 1990-1999 general Milorad Stupar rekao je danas da je probojem Sremskog fronta srpski narod pokazao svoju veličinu u borbi protiv fašizma i ocenio da je pobedom oslobodio i druge narode.

Stupar je, povodom 79. godišnjice proboja Sremskog fronta rekao za Tanjug da na današnji dan svaki Srbin treba da odvoji bar pet minuta da se seti mladića koji su izvršili proboj tog fronta i oslobodili druge narode, pre svega Hrvate i Slovence.

"Srbi su probili Sremski front, a naspram sebe imali oružane formacije drugih naroda. Na prostoru Srema 1944. i 1945. godine nalazila se Nezavisna Država Hrvatska sa svojim oružanim snagama. Ispred srpske vojske nalazilo se 11 divizija ustaša i domobrana, brojnog stanja oko 170.000 a po dubini nalazilo se oko 200 000", rekao je on.

Stupar je ukazao i da proboj Sremskog fronta pokazuje veličinu srpskog naroda.

"Mi smo jedini mali narod, koji je samostalno držao front prema Trećem rajhu, od Rave, Dunava, Save, Drine, Une i Jadranskog mora", rekao je Stupar i istakao da se to ne može osporiti i da to treba uvek naglašavati.

On je podsetio i da su veterani 72. brigade pre sedam godina pokrenuli projekat "Srpski borac na Sremskom frontu" i naveo da su naučno dokazali da je broj stradalih srpskih mladića 1944. i 1945. godine bio ogroman.

"Kroz analizu borbenih dejstava srpskog vojnika na prostoru Srema shvatili smo da je posledica tako velikih gubitaka neobučenost starešina, zatim brza mobilizacija vojnika i kratak rok trajanja obuke. Zato smo i pokrenuli inicijativu na osnovu tog projekta vraćanja služenja vojnog roka u zemlji Srbiji, da nam se nikada ovo više ne desi", naveo je on.

U ranim jutranjim časovima 12. aprila 1945. godine, Jugoslovenska armija probila je nemačku odbranu na Sremskom frontu.

Posle višemesečnih rovovskih borbi, odlučnom ofanzivom Jugoslovenske armije tada je konačno probijen utvrđeni nemački front u Sremu. Proboj je omogućio brz prodor jugoslovenskih trupa ka zapadnim delovima Jugoslavije i njihovo konačno oslobođenje u Drugom svetskom ratu.