12. april 2024 18:21

Dačić sa Zijade o aktuelnoj situaciji na KiM i atmosferi pojačanih tenzija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić sa Zijade o aktuelnoj situaciji na KiM i atmosferi pojačanih tenzija

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade kojoj je preneo zabrinutost povodom nedavnih jednostranih poteza Prištine.

Sastanak je održan u kontekstu predstojeće redovne sednice Saveta bezbednosti UN o UNMIK planirane za 22. april i Izveštaja o radu UNMIK za poslednji šestomesečni period.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i atmosferi pojačanih tenzija koje sa ciljem daljeg proterivanja srpskog stanovništva kontinuirano stvara Priština, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Dačić izrazio je zabrinutost povodom nedavnih jednostranih poteza Prištine, posebno nakon ukidanja dinara, i veoma osetljive bezbednosne i političke situacije u pokrajini.

Ponovio je, da se, kao i do sada, Srbija zalaže za deeskalaciju, očuvanje mira i poštovanje ranije postignutih dogovora, od kojih dogovor postignut u Briselu 2013. godine uz posredovanje EU, koji predviđa uspostavljanje ZSO, još čeka da bude primenjen od strane Prištine.

Karolin Zijade je istakla značaj održavanja konsultacija pred sednicu Saveta bezbednosti, kao i da Ujedinjene nacije u potpunosti podržavaju dijalog koji se vodi pod okriljem Evropske unije i pozvala je aktere na konstruktivan angažman po pitanju ispunjenja prihvaćenih obaveza.

Takođe, Zijade je zahvalila Srbiji na podršci radu i otvorenosti za saradnju sa UNMIK, kao i na kontinuiranoj podršci u vezi nastavka nesmanjenih aktivnosti misije UN na terenu.