15. april 2024 15:25

Hag: Tužioci traže oštru kaznu za bivšeg pripadnika tzv. OVK Pjetera Šalju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hag: Tužioci traže oštru kaznu za bivšeg pripadnika tzv. OVK Pjetera Šalju

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je u završnoj reči na suđenju bivšem pripadniku tzv. OVK Pjeteru Šalji navelo da okrivljeni zaslužuje strogu kaznu, a tužilac Filipo de Minićis rekao je da Šalja treba da bude kažnjen za proizvoljno zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i nezakonito ubistvo u fabrici metala u albanskom gradu Kukešu između 17. maja i 5. juna 1999. godine.

Tužilac je naveo da je Šalja deo krivice za zločine priznao, prenosi Koha.

"Dokazi o odgovornosti optuženog dolaze od drugih, različitih svedoka i njihovi iskazi su bili dosledni i potvrđivali jedni druge. Što se tiče ovih svedočenja, imamo izjavu samog optuženog. On je priznao da je bio u Kukešu tokom perioda navedenog u optužnici. On je, takođe, učestvovao u nekim od zločina, iako su njegova priznanja u vezi sa tim bila delimična", naveo je Minićis.

Prema njegovim rečima, postoji i svedočenje pripadnika tzv. OVK koji su bili u fabrici i istovremeno videli optuženog i žrtve koje su govorile da ih je maltretirao.

Tužilaštvo je u završnoj izjavi navelo da je Šalja lično i sa drugima učestvovao u izvršenju ovih zločina i da ih je vršio namerno, dodajući da su neki od svedoka umrli, ali da su priče o zlostavljanju ispričali članovi njihovih porodica.

Šalja, koji je u martu 2021. godine uhapšen u Belgiji, a u aprilu iste godine izručen Hagu, tereti se za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima ratnih zločina kao što su zatvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo.

Dela za koja se sumnjiči izvršena su između 17. maja 1999. i 5. juna iste godine, nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu u Albaniji, koju je koristila tzv. OVK.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

U Hagu je u toku suđenje i bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju "Tači i drugi", a oni su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.