16. april 2024 11:54

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je pravno nasilje, skandal i presedan

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN je pravno nasilje, skandal i presedan

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD/BANJALUKA - Nametanje rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN vrhunac je pravnog nasilja, skandal i presedan, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je naglasila da su na ovaj način prekršeni Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, jer se o tome nije izjašnjavalo tročlano Predsedništvo BiH, što je neshvatljiv skandal.

"Naš prioritet je da pričamo sa što više članica Ujedinjenih nacija i da kažemo šta je istina i šta je posredi ovde. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i lično angažovan na ovom pitanju. Za sve one koje žele da nas optuže kao Srbiju, da je ovo mešanje u odnose neke druge zemlje, BiH, reći ću da Srbija ne da ima puno pravo, nego i obavezu da kaže istinu o ovom presedanu, kao potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je Brnabić u izjavi za RTRS.

Ukazala je da je rezolucija, prema Ustavu BiH, morala da "prođe" Predsedništvo BiH.

"Ona samim tim podriva taj Dejtonski mirovni sporazum i samim tim Republika Srbija mora da reaguje", rekla je Brnabić.

Izuzetno mi je krivo, dodaje predsednica Skupštine Srbije, i smatram da je ogromna greška koju će svi na jedan ili drugi način, politički ili kako god, plaćati u budućnosti uključujući na kraju krajeva i UN zbog presedana koji se pravi.

"Ova greška ima potencijal da dodatno podrije stabilnost na Balkanu, ali i Povelju UN jer je pitanje BiH pitanje kojim mora da se bavi Savet bezbednosti UN, a ne Generalna skupština. Drago mi je što su se i ljudi koji su vrhunski autoriteti za pitanja genocida, holokausta, ratnih zločina poput Efraima Zurofa juče oglasili i rekli svoje mišljenje", istakla je Brnabić.

Izrazila je nadu da će biti dovoljno razuma da se da šansa dijalogu i da se ne prave presedani poput ovoga.

"Saradnja između Srbije i Republike Srpske, negovanje i ulaganje u naše specijalne veze je uvek važna. Јa se ponosim što sam deo tima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je uvek insistirao na negovanju tih veza i na tome da mi pokažemo koliko nam je stalo do našeg naroda u Republici Srpskoj. Koliko je važno da mi uvek pomognemo, da ulažemo ali takođe i do regionalnog mira i stabilnosti što smo pokazali i juče kada smo pustili posle 33 godine avio-liniju Beograd Mostar koji i mi kao Republika Srbija subvencionišemo, ali ono što je važno je da se uvek povezujemo", navela je Brnabić.

Poručila je da kada ste u timu Vučića na prvom mestu je da pokažete ljubav i poštovanje prema Republici Srpskoj i da, kako je navela, pomažete našem narodu.