16. april 2024 15:15

Aleksandar Martinović: Uložili smo više od 90 miliona dinara u razvoj Osečine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Martinović: Uložili smo više od 90 miliona dinara u razvoj Osečine

Foto: Tanjug video

OSEČINA - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je danas da je Ministarstvo na čijem je čelu uložilo više od 90 miliona dinara u infrastrukturni razvoj Osečine.

On je na svečanoj sednici te opštine posvećene Danu Osečine primio zahvalnicu za izuzetni doprinos razvoju i napretku ove lokalne samouprave.

Martinović se osvrnuo na najvažnije projekte, navodeći da je uz podršku Ministarstva modernizovan rad opštinske uprave, rekonstruisan i dograđen objekat Predškolske ustanove „Lane“, te uspešno završena prva faza rekonstrukcije školskog objekta Obrazovno-vaspitnog centra „Braća Nedić“, a da ove godine ministarstvo finansira drugu fazu radova na ovom objektu, kao i otvaranje modernog uslužnog centra, jedinstvenog upravnog mesta.

"Misija Ministarstva je stvaranje optimalnih uslova za ujednačen razvoj gradova i opština, kao i kreiranje jasnog okvira za celovit i integralni razvoj čitave teritorije Republike Srbije. Reforma javne uprave, koju ministarstvo sprovodi, je kamen temeljac sveopšteg razvoja društva. Samo profesionalna administracija može da brine o dobru svih građana i da podstiče zdrav ekonomski razvoj," rekao je Martinović.

Dan opštine ustanovljen je u znak sećanja na boj na Čokešini u Prvom srpskom ustanku.

 

"Velike sile ne prezaju ni od čega u ostvarivanju svojih interesa"

Aleksandar Martinović rekao je danas da se Srbija trenutno nalazi u izuzetno nepovoljnom i kompleksnom geopolitičkom ambijentu koji odlikuju međunarodni sukobi i tenzije, dodajući da je situacija takva da velike sile ne prezaju ni od čega u ostvarenju svojih interesa.

On je na obeležavanju Dana opštine Osečine podsetio da se sutra, na zatvorenom sastanku u Ujedinjenim nacijama predstavlja Nacrt rezolucije o Srebrenici, čijim bi usvajanjem u maju ove godine, kako kaže, ogromna nepravda bila naneta srpskom narodu, jer će kroz ovaj dokument biti okarakterisan kao genocidan.

"Srpski narod je tokom čitavog svog postojanja i istorije borio protiv svakog zla i bio na pravoj strani istorije. Samo u 20. veku naš narod je položio višemilionske žrtve na oltaru slobode, ali svetske sile ne mare za pravdu i istinu," kaže ministar.

Martinović je dodao da su isti dominantni svetski akteri upleteni i u inicijativu za hitni prijem takozvanog Kosova u Savet Evrope, međunarodnu organizaciju, koja bi, kako je rekao, trebalo da počiva na konceptu ljudskih prava i sloboda, demokratije i vladavine prava, odnosno svega onoga što ne postoji za srpski narod u našoj južnoj pokrajini.

Evropa je, istakao je ministar, kao i mnogo puta do sada, ostala potpuno slepa i nema na položaj Srba na Kosovu.

Ministar Martinović je u svom govoru naglasio da je velika šansa Srbije to što u ovom momentu na svom čelu ima pravog lidera.

„Nije prvi put da nam se čini nepravda. Borićemo se. Iz te borbe ćemo, kao i uvek, izaći jači i snažniji. Naša je sreća što u ovom momentu za predsednika države imamo najboljeg među nama, čoveka koji zna da vodi Srbiju, ponositu, nezavisnu i ekonomski jaku, i koji zna kako da sačuva njene interese, jer je, za njega, kao i za sve nas, zemlja Srbija jedina otadžbina“, istakao je Martinović.

S druge strane, kako je naveo ministar, postoje i oni koji se na sve načine trude da destabilizuju Srbiju i njene institucije iznoseći razne neistine, među kojima je i tvrdnja o neispravnosti biračkog spiska.

On je još jednom ponovio da je birački spisak dostigao do sada najviši nivo pouzdanosti i tačnosti, i da nikad nije bio uređeniji, te da se evidencija birača svakodnevno ažurira i konstantno unapređuje primenom modernih tehnologija.