16. april 2024 16:41

Kancelarija za KiM: Cilj Prištine da stvori nemoguće uslove za život Srba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kancelarija za KiM: Cilj Prištine da stvori nemoguće uslove za život Srba

Foto: Kancelarija za KiM

BEOGRAD - Dok Priština punih 10 meseci sprovodi zabranu uvoza srpske robe i osnovnih životnih namirnica iz centralne Srbije, danas je Srbe u Leposaviću i Lešku pokušala da ostavi i bez lekova i time im direktno ugrozi egzistenciju, saopštila je danas Kancelarija Vlade Srbije za KiM povodom pretresanja apoteke u Leposaviću.

Kako je saopšteno, Priština pod različitim besmislenim izgovorima i pod maskom borbe protiv navodnog šverca svakodnevno sprovodi jednostrane akcije uperene protiv srpskog naroda posebno na severu KiM, a jedini cilj ovakvih postupaka jeste da se stvore nemogući uslovi života za naš narod u pokrajini, ne bi li se oni obespravili do te tačke da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Pravo na lečenje, zdravstvenu zaštitu, obezbeđivanje i dostupnost adekvatne lekarske terapije jedno je od osnovnih ljudskih prava, koje je Priština Srbima i danas pogazila zabranjujući im da u Leposaviću kupe lekove i neophodnu terapiju, ne mareći da li će nekome na taj način ugroziti život", navela je Kancelarija za KiM.

Ističe i da se Priština "obračunava sa lekovima i medikamentima" dok slobodno šetaju oni koji su pretukli Vladana Stevanovića iz Zubinog Potoka, koji su pucali u Srećka Sofronijevića, braću Stefana i Miloša Stojanovića i Dragišu Galjka.

Carina i tržišna inspekcija uz pomoć tzv. kosovske policije pretresali su danas "Moju apoteku" u Leposaviću.

 

Srpska lista: Kurtijeve falange ukidaju pravo na lečenje srpskom narodu

Dok ih mentori hvale kako poštuju ljudska prava i guraju u Savet Evrope mimo svih pravila, falange premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija upadaju u srpske apoteke na severu Kosova i Metohije, otimaju lekove i medicinske materijale te ukidaju pravo na lečenje srpskom narodu, saopštila je danas Srpska lista.

Prema navodima Srpske liste, danas su u Leposaviću po Kurtijevom nalogu "do zuba naoružani policajci sa džipovima upali u dve apoteke u Leposaviću i jednu u Lešku i od zaposlenih oduzeli lekove pred očima starih i bolesnih koji sada ne mogu doći do svoje propisane terapije".

"Podsećamo da 10 meseci na osnovu “usmene”, pretpostavljamo Kurtijeve, naredbe zabranjeno je dopremanje hrane i lekova iz centralne Srbije a sve kao deo plana režima u Prištini kako bi se ugrozio opstanak srpskog naroda i ukinulo pravo na lečenje i normalan život našem narodu.

Srpska lista zahteva da "represija nad našim narodom prestane, da međunarodna zajednica konačno izađe iz stanja hibernacije i spreči progon srpskog naroda, ili da javno izađu i kažu da podržavaju ovo što Kurti radi".