16. april 2024 18:02

Dimitrijević sa Mekačijem o nastavku saradnje RIK i ODIHR

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dimitrijević sa Mekačijem o nastavku saradnje RIK i ODIHR

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević razgovarao je danas u Narodnoj skupštini sa direktorom Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateom Mekačijem o nastavku saradnje i daljem radu Republičke izborne komisije na primeni preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa u Republici Srbiji.

Dimitrijević je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i podršci koju ODIHR kao višegodišnji strateški partner pruža u radu Republičke izborne komisije.

Konstatovano je da Republička izborna komisija godinama unazad posvećeno radi na ispunjenju preporuka ODIHR i da je rad Komisije, uprkos ograničenim resursima, uspešno ocenjen od strane ove i svih drugih međunarodnih organizacija, posmatračkih misija i domaćih posmatrača, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Vladimir Dimitrijević je ocenio da je Misija ODIHR, koja je posmatrala izbore održane 17. decembra 2023. godine, sačinila sveobuhvatan, realan i izbalansiran izveštaj, u kojem je prepoznala uspešne rezultate rada RIK-a.

Konstatovano je da je RIK nakon sprovedenih izbora već ispunila niz preporuka ODIHR i da i dalje radi na unapređenju izbornog procesa i ispunjenju preporuka ODIHR koje su u njenoj nadležnosti.

Republička izborna komisija i ODIHR će u narednom periodu nastaviti intenzivnu saradnju na primeni prioritetnih preporuka koje se odnose na obuke nižih nivoa izborne administracije, kao i na edukaciju i informisanje birača o njihovim izbornim pravima i značaju slobodnog i tajnog glasanja. Zajednički je konstatovano, da će sve ove aktivnosti doprineti podizanju kapaciteta izborne administracije i poverenju javnosti u izborni proces, dodaje se u saopštenju.

Mateo Mekači je konstatovao da ODIHR dugi niz godina ima uspešnu saradnju sa RIK-om i da će i u narednom periodu ODIHR pružati punu podršku aktivnostima Republičke izborne komisije, posebno u oblasti obuka članova izborne administracije, modelu edukacije i informisanja birača, kao i radu budućeg Sektora za podršku rada Republičkoj izbornoj komisiji.

Posebno je istakao aktuelne aktivnosti na organizovanju i sprovođenju obuka za rad u biračkim odborima koji treba da sprovedu glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisanim za 2. jun 2024. godine, u saradnji sa Gradskom izbornom komisijom grada Beograda.