17. april 2024 16:20

Ambasador Hil uručio medalje srpskim vojnicima koji su pohađali kurseve u SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasador Hil uručio medalje srpskim vojnicima koji su pohađali kurseve u SAD

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Na svečanosti u ambasadi SAD u Beogradu danas su, u prisustvu ambasadora SAD Kristofera Hila, visokih zvaničnika Ministarstva odbrane Srbije, Vojske Srbije i SAD dodeljene medalje za zasluge pripadnicima Vojske Srbije koji su pohađali kurseve na vojnim školama u SAD i tamo postigli izuzetne rezultate.

Medalje su uručene majoru Mladenu Šaponji, potporučniku Luki Adamoviću i potporučniku Filipu Stankoviću.

Pre početka ceremonije, prisutni su minutom ćutanja odali poštu stradalom pripadniku 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije zastavniku Mijodragu Toškoviću.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil pohvalio je uspeh srpskih vojnika i istakao da su sva trojica kurseve završili sa rezultatima u vrhu svoje klase.

 "Poslali smo tri pripadnika srpskih oružanih snaga u SAD na tri različita kursa. I moram da vam kažem, svaki od ovih momaka, završio je u vrhu svoje klase. To je prilično impresivno. Statistička verovatnoća za to je mala, ali nismo iznenađeni, jer znamo da srpski vojnici uvek daju sve od sebe", rekao je Hil.

On je dodao da srpske i američke oružane snage sarađuju na brojnim poljima, a da je razmena znanja i iskustva kroz individualne obuke vojnika jedna od njih.

"Obavili smo nekoliko zajedničkih vežbi. Delimo ideje i najbolje prakse. Imali smo ljude na raznim sajber kursevima, traganju i spasavanju, operacijama letenja", rekao je Hil.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović rekao je da praksa školovanja srpskih oficira u inostranstvu ima dugu tradiciju. "Još je Knez Miloš Obrenović 1833. godine poslao prvu grupu srpskih mladića na obuku u inostranstvo.

Najbolji vojnici upućeni su u inostranstvo na stručno usavršavanje i školovanje kako bi sticanjem novih znanja doprineli razvoju srpske vojske. Ova praksa je nastavljena do danas", istakao je Starović.

On je dodao da obrazovanje i usavršavanje u vojnoobrazovnim ustanovama Oružanih snaga SAD i Evrope značajno doprinosi unapređenju sposobnosti srpskog vojnog osoblja. "Najznačajniji doprinos dat je kroz Međunarodni program vojnog obrazovanja i obuke koji pruža priliku pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da od 2006. godine učestvuju u različitim vidovima stručnog usavršavanja i predstavlja jedan od najsolidnijih segmenata naše saradnje", naglasio je Starović.

Starović je zahvalio Vladi SAD na odobrenim sredstvima i mogućnosti školovanja oficira i podoficira u prestižnim vojnim obrazovnim ustanovama Oružanih snaga SAD.

"Ponosni smo što su trojica pripadnika Vojske Srbije na profesionalan način predstavljali Vojsku Srbije, iskazujući poštovanje i opravdavajući poverenje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svojim radom, posvećenošću i odnosom prema prosvetnom sistemu Oružanih snaga SAD, institucijama u kojima su pohađali kurseve, instruktorima, predavačima i drugim studentima", rekao je Starović.

Šef Kancelarije za vojnu saradnju SAD pukovnik Danijel O’Konor rekao je za Tanjug da je saradnja oružanih snaga SAD i Srbije veoma bogata i da svake godine oko 80 vojnika zavši neki od vojnih kurseve u SAD.

"Pored toga, imamo oko 600 Amerikanaca koji dolaze svake godine u Srbiju da sarađuju sa Vojskom Srbije i ta saradnja samo napreduje. Radujemo se vežbi Platinasti vuk koja će biti održana tokom juna", rekao je O'Konor.

Dodaje da je najveća korist saradnje razmena iskustva, ali i bolje razumevanje funkcionisanja armija. "Srbi odlaze u Ameriku i tamo saznaju kako mi radimo, kako treniramo, a isto to nauče i Amerikanci koji dođu ovde", rekao je O'Konor. On je ocenio, na osnovu svog ličnog iskustva, da su srpski vojnici jedni od najboljih na svetu.

"Srbija zaista dobro radi i bira prave kandidate koje će poslati na američke kurseve. Ne biraju skoro najbolje, već nam šalju najbolje", rekao je O'Konor.