14. januar 2023 15:09

Snežana Paunović: Šole iskazao poštovanje prema naporima Beograda da se zaustavi eskalacija sukoba na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Snežana Paunović: Šole iskazao poštovanje prema naporima Beograda da se zaustavi eskalacija sukoba na KiM

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Potpredsednica Skupštine Srbije i narodna poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Snežana Paunović izjavila je danas da je specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole boravio u Beogradu da bi izrazio poštovanje prema srpskim naporima da se zaustavi eskalacija sukoba na KiM koja bi možda uzrokovala žrtve.

"Nije primarno došao da izvrši pritisak na Beograd i predsednika Vučića. Čini se da je njegov pritisak bio jači na Aljbina Kurtija, i Vljosu Osmani, ako ona ima bilo kakvu ulogu, pokazujući da taj jednostrani pristup i bezobrazluk bez pokrića mora da se zaustavi", rekla je Paunović za Tanjug.

Dodala je da veruje da će SAD uraditi ono što je Kurti već doživeo - dovešće njegovu vlast u krizu.

"Doći će neko ko će biti razumniji. Kurti će ostati politički faktor, ali ne u ovom kapacitetu i sa tim uticajem", poručila je Paunović.

Kaže da je Šole pokazao veće ražumevanje i poštovanje za srpsku stranu, koju kod Gabrijela Eskobara nikada nije videla.

Što se tiče protesta kosovskih Srba protiv vlasti u Beogradu, Paunović je rekla da imamo dugu tradiciju da su Srbi uvek najglasniji protiv Srba.

"Tako važno, otvoreno pitanje ne smemo da vezujemo za pojedince, i da na taj način pokušavamo da politički profitiramo. Nije trenutak da sve svedemo na ulično vikanje", rekla je potpredsednica Skupštine Srbije.

Na pitanje da li treba da se odreknemo evropskog puta zbog KiM, Paunović je rekla da je to veoma pitko za reći, ali da je naša zemlja, ipak, u Evopi.

"Ne mislim da treba da skrenemo sa evropskog puta, jer je Srbija u Evropi. Da li danas treba da namećemo sebi obavezu zato što nam se ne dopada neki plan pa da kažemo da nećemo biti na evropskom putu", poručila je Paunović.